Bocsánatért esedezett a támadás napján a manchesteri merénylő

2017.06.08. 15:07

Megbocsátásért esedezett a múlt heti manchesteri robbantás elkövetője, amikor a merénylet napján felhívta a Líbiában élő családját - közölte a líbiai terrorellenes erők szóvivője alapján az MTI.

A 22 éves merénylő, Salman Abedi fivére, Hasim Abedi - akit az elkövető más családtagjaival együtt letartóztattak és kihallgattak a líbiai hatóságok - beismerte, hogy ő szerezte be a támadás kivitelezéséhez szükséges eszközöket, de nem tudta, hogy testvére hol fogja elkövetni a merényletet. Elmondása szerint ő maga és testvére, Salman Abedi 2015-ben, Nagy-Britanniában radikalizálódott, az interneten keresztül és néhány nagy-britanniai barátjuk révén tették magukévá az Iszlám Állam szervezet szélsőséges eszméit.

Abedi fivére ezzel kapcsolatban azt is elmondta, hogy testvérével ez időben rendszeresen néztek a szíriai konfliktusról szóló videókat, és megrendítette őket az ottani gyermekek sorsa, illetve szerettek volna valamit tenni, amivel az Iszlám Államnak segíthettek volna.

A manchesteri merénylet előtt körülbelül egy hónappal, április 18-án Salman és Hasim Abedi Líbiába repültek. Salman Abedi a támadás elkövetése előtt hozzávetőleg egy héttel tért vissza Manchesterbe, szüleinek viszont azt mondta, hogy a mekkai zarándoklatra megy.

A terrorellenes erők szóvivője elmondta, hogy Salman Abedi a merénylet napján felhívta testvérét, hogy beszélhessen a családjával, az anyjuk azonban nem volt hajlandó vele beszélni, mert haragudott rá, amiért hazudott. Hasim, aki tudott a készülő merényletről, kérlelte őt, hogy mégis beszéljen a fiával. Az anya végül hajlandónak mutatkozott beszélni Salmannal, aki a bocsánatáért esedezett, az anya azonban nem értette, hogy miért kéri a megbocsátását a fia.

Salman Abedi május 22-én robbantotta fel magát a Manchester Arena rendezvényközpontban, Ariana Grande koncertjének végén. A merényletben 22-en meghaltak, 117-en szenvedtek sérüléseket. A robbantással kapcsolatban eddig 21 embert vettek őrizetbe, közülük tizenkettőt vádemelés nélkül elengedtek, míg kilencen továbbra is őrizetben vannak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport