Erzsébet
1 °C
4 °C

Bocsánatért esedezett a támadás napján a manchesteri merénylő

2017.06.08. 15:07

Megbocsátásért esedezett a múlt heti manchesteri robbantás elkövetője, amikor a merénylet napján felhívta a Líbiában élő családját - közölte a líbiai terrorellenes erők szóvivője alapján az MTI.

A 22 éves merénylő, Salman Abedi fivére, Hasim Abedi - akit az elkövető más családtagjaival együtt letartóztattak és kihallgattak a líbiai hatóságok - beismerte, hogy ő szerezte be a támadás kivitelezéséhez szükséges eszközöket, de nem tudta, hogy testvére hol fogja elkövetni a merényletet. Elmondása szerint ő maga és testvére, Salman Abedi 2015-ben, Nagy-Britanniában radikalizálódott, az interneten keresztül és néhány nagy-britanniai barátjuk révén tették magukévá az Iszlám Állam szervezet szélsőséges eszméit.

Abedi fivére ezzel kapcsolatban azt is elmondta, hogy testvérével ez időben rendszeresen néztek a szíriai konfliktusról szóló videókat, és megrendítette őket az ottani gyermekek sorsa, illetve szerettek volna valamit tenni, amivel az Iszlám Államnak segíthettek volna.

A manchesteri merénylet előtt körülbelül egy hónappal, április 18-án Salman és Hasim Abedi Líbiába repültek. Salman Abedi a támadás elkövetése előtt hozzávetőleg egy héttel tért vissza Manchesterbe, szüleinek viszont azt mondta, hogy a mekkai zarándoklatra megy.

A terrorellenes erők szóvivője elmondta, hogy Salman Abedi a merénylet napján felhívta testvérét, hogy beszélhessen a családjával, az anyjuk azonban nem volt hajlandó vele beszélni, mert haragudott rá, amiért hazudott. Hasim, aki tudott a készülő merényletről, kérlelte őt, hogy mégis beszéljen a fiával. Az anya végül hajlandónak mutatkozott beszélni Salmannal, aki a bocsánatáért esedezett, az anya azonban nem értette, hogy miért kéri a megbocsátását a fia.

Salman Abedi május 22-én robbantotta fel magát a Manchester Arena rendezvényközpontban, Ariana Grande koncertjének végén. A merényletben 22-en meghaltak, 117-en szenvedtek sérüléseket. A robbantással kapcsolatban eddig 21 embert vettek őrizetbe, közülük tizenkettőt vádemelés nélkül elengedtek, míg kilencen továbbra is őrizetben vannak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?