Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Észak-Korea megint provokált

2017.06.08. 04:57

Észak-Korea csütörtökön több rakétát lőtt ki keleti partvidékéről, ezek feltételezhetően szárazföldi indítású, hajók elleni rakéták voltak - jelentette a dél-koreai hadsereg.

Az MTI azt írja, a rakétákat helyi idő szerint a reggeli órákban indították Vonszan városának környékéről, és mintegy 200 kilométert repülve a tengerbe csapódtak. 

"Észak-Korea több azonosítatlan lövedéket, feltételezhetően szárazföldi indítású, hajók elleni rakétákat lőtt ki reggel a Japán-tenger irányában Vonszan térségéből. A repülési távolság 200 kilométer volt" - olvasható a vezérkar közleményében, amely szerint a dél-koreai hadsereg teljes készültségét fenntartva fokozta északi szomszédjának megfigyelését, tekintettel az esetleges további provokációkra.

A dél-koreai hadsereg szóvivője sajtótájékoztatón közölte: Phenjan vélhetőleg precíziós csapásmérő képességét tesztelte, bizonyítva, hogy mennyire pontosan képes eltalálni egy nagyobb ellenséges hajót. A tisztségviselő szerint a különböző típusú rakéták tesztjével az észak-koreai rezsim fölénybe akar kerülni Szöullal és Washingtonnal szemben. 

Ez volt Phenjan ötödik rakétaindítása, mióta a május elején megválasztott új dél-koreai elnök hivatalba lépett.

A múlt hét elején - a szakértők elemzései szerint - Észak-Korea Scud típusú, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki, amely 450 kilométert megtéve a Japán-tengerbe csapódott, Japán kizárólagos gazdasági övezetének számító térségbe, Szöul és Tokió tiltakozását vonva maga után.