Máté, Mirella
4 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Önkormányzati választás van az olaszoknál

2017.06.11. 09:55

Megkezdődtek az időközi helyhatósági választások vasárnap Olaszországban, este tizenegy óráig több mint kilencmillió választópolgárt várnak a szavazóhelyiségekbe, írja az MTI. Több mint ezer önkormányzatban választanak új polgármestert és képviselői testületet. 

A mostani választás az utolsó politikai megmérettetés az olasz pártok számára a következő parlamenti választások előtt, amelyek várhatóan 2018 tavaszán lesznek.

Most a balközép római kormánykoalíciót vezető Demokrata Párt (PD) tizenöt távozó polgármesterének mandátuma forog kockán, a Hajrá Olaszország (FI) vezette jobbközép szövetség hat polgármesteri székét akarja megtartani az újonnan megszerezhetők mellett. Az ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S) tavaly megszerezte Róma főpolgármesteri székét, és az előrejelzések szerint további városokat vehet be, az erősödő Északi Ligával együtt.

Időközi helyhatósági választást szinte minden évben tartanak Olaszországban: tavaly júniusban szintén több mint ezer önkormányzatban voksoltak, akkor több mint 62 százalékos részvételi aránnyal, amely öt százalékponttal volt alacsonyabb az előző évihez képest.

A helyhatósági választási kampány szokatlanul csendes volt, a nagy parlamenti pártok vezetői alig szerepeltek, jelöltjeiket szinte csak a közösségi oldalaikon közzétett üzeneteikkel támogatták. Elemzők szerint ennek az az oka, hogy a kormánypártok és ellenzékiek is bukástól tartanak, főleg az utóbbi napok fordulata után, amikor már-már úgy látszott, az ország stabilitása érdekében a pártok képesek megállapodni az új választási rendszerről, de ez mégis meghiúsult, és belpolitikai káoszhoz vezetett. Végleges eredmények hétfőn várhatók. A második fordulót június 25-én tartják.