Zsuzsanna
-2 °C
13 °C

Lezuhant egy MiG-21-es Romániában

2017.06.12. 11:56

Gyakorlórepülés közben lezuhant hétfőn a román légierő egy MiG-21 Lancer típusú repülőgépe Romániában, a Fekete-tenger partvidékén, a Konstanca kikötővárost kiszolgáló Mihail Kogalniceanu repülőtértől néhány kilométernyi távolságra. A pilóta katapultált – írta az MTI.

A gép a bolgár légierővel közösen szervezett Thracian Eagle 2017 hadgyakorlaton vett részt, leszálláshoz készülődött, amikor a pilóta súlyos motorhibát jelentett. A MiG-21-es a lakott térségektől távol zuhant le, és kiégett.

A konstancai mentőszolgálat a pilótát a roncs közelében, eszméletlen állapotban találta, később azonban magához tért, állapota stabil. A román hírtelevíziók értesülései szerint a pilóta súlyos gerincsérülést szenvedett.

A román légierőnél – amely tavaly októberben vette át az első hat, Portugáliától vásárolt F16-os harci gépét – jelenleg is használatban vannak az izraeli segítséggel a kilencvenes években felújított orosz gyártmányú MiG-21 Lancer típusú vadászgépek, bár az eredeti tervek szerint már 2011-től kivonták volna őket. A korábban 110 vadászgépből álló flottában mára körülbelül 30-40 harcképes gép maradt. Az utóbbi két évtizedben a román légierő több mint húsz MiG-21-ese hajtott végre kényszerleszállást, vagy zuhant le.

A Mihai Kogalniceanu polgári repülőtér mellett található légi támaszpont fontos szerepet játszik a NATO romániai hadgyakorlataiban, három éve pedig itt avatták fel azt a katonai tranzitközpontot, amelyet az Egyesült Államok Afganisztánból kivonuló katonái számára állítottak fel. Májustól a román légierő MiG-21 Lancerei a brit légierő négy – néhány hónapra a Mihail Kogalniceanu támaszpontra telepített – Eurofighter Typhoon típusú vadászgépeivel közösen végeznek járőrszolgálatot a román légtérben.