Judit
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Csúszik a brit kormányprogram ismertetése

2017.06.12. 14:19 Módosítva: 2017.06.12. 14:48

Arról írt hétfőn a brit sajtó, hogy a tervezettnél később ismertetik majd a Konzervatív Párt kisebbségi kormányának programját, tájékoztatott az MTI. A késedelem oka, hogy még folynak az együttműködést meghatározó tárgyalások az északír jobboldali Demokratikus Unionista Párttal (DUP).

II. Erzsébet királynő, akivel a miniszterelnök May rögtön a  választások után találkozott , az eredeti menetrend alapján jövő hétfőn ismertette volna az új kormány törvényalkotási programját a parlamentben, de ezt a hétfői értesülések szerint a brit kormány néhány nappal elhalasztja.

A csütörtöki előrehozott választások eredményeként a konzervatívoké lett a legnagyobb alsóházi frakció, de a párt elvesztette abszolút többségét, így kisebbségi kormányzásra kényszerül. A Torykat vezető Theresa May ezzel hatalmas öngólt rúgott, bár meg akarta erősíteni a Brexitbe és pártjába vetett bizalmat, a szavazás ennek pont az ellenkezőjét mutatta meg. A terv most az, hogy a Konzervatívok a legnagyobb észak-írországi lojalista párt, a DUP frakciójával együtt kormányoznak tovább, a két pártnak együtt megvan az abszolút többsége az alsóházban.