Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kigyulladt egy londoni toronyház: 6 halott

000 PJ4WI
2017.06.14. 06:04 Módosítva: 2017-06-14 14:07:01

A londoni rendőrség szerint már 12halálos áldozata van a nyugat-londoni Grenfell Tower toronyházban hajnalban kitört tűzvésznek. Félő, hogy ez a szám tovább növekszik. A BBC tudósítása szerint 74 embert szállítottak környékbeli kórházakba, közülük 18-an életveszélyes állapotban vannak. Sok embert eltűntként tartanak nyilván. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a tüzet, a vizsgálat több napig is eltarthat.

A fővárosi tűzoltók Twitter-oldalán jelent meg először a hír, hogy mintegy kétszáz tűzoltó próbálja megfékezni a lángokat, amelyek a Grenfell Tower mindegyik emeletére kiterjedtek. Egy riporter azt mondta az egyik rádiós csatornának, hogy teljesen befedte őt a hamu, noha száz méterre állt a tűz helyszínétől. Szemtanúk szerint a lakók zseblámpák fényénél próbálták elhagyni az épületet.

Megvan a veszélye annak, hogy a toronyház esetleg összeomlik. A tűzoltóság közölte, hogy a vizsgálatukkal egyidőben statikus szakemberek monitorozzák az épületet.

Szemtanúk beszámolói szerint sokan az égő épületben rekedtek. Többen arról számoltak be, hogy embereket láttak kiugrani a toronyházból, vagy megégett holttesteken futva át menekültek. A híradások szerint a 120 lakásos toronyház óriási fáklyaként égett. A szemtanúk és túlélők beszámolóit ebben a cikkünkben írtuk meg részletesen:

A Grenfell Tower a Kensington és Chelsea kerület északnyugati határán emelkedik, nem messze a karneváljairól, kirakodóvásárairól, divatos üzleteiről világhírű Notting Hill negyedtől. A városrészt kiszolgáló Hammersmith & City, illetve Circle metróvonalak helyi szakaszát a rendőrség lezárta, mivel ezek a vonalak ebben a negyedben a felszínen futnak, sőt egyes szakaszokon magasvasútként működnek, és az égő házból a szél izzó pernyét, törmelékeket hord a pályákra.

Mindkét irányban lezárták a kelet–nyugati irányú A40-es gyorsforgalmi utat is. Sadiq Khan, London polgármestere közölte, hogy folyamatos kapcsolatban áll a sürgősségi szolgálatokkal. A környéken több befogadóközpontot létesítettek az épület körzetéből kitelepített lakók számára.

A toronyházban a Kensington és Chelsea kerületi tanács ingatlankezelő vállalata 2015–2016-ban jelentős felújítási munkákat végzett. Ez az utóbbi évek legsúlyosabb épülettüze a brit fővárosban.

A tűzvész áldozatai és károsultjai számára számtalan gyűjtés, illetve felajánlás érkezik. Vannak akik az utcán gyűjtenek pénzt, mások ruhákat ajánlottak fel a túlélőknek, Jamie Oliver pedig megnyitotta a közelben lévő olasz éttermét a leégett toronyház lakói számára, ahol ingyen ehetnek és ihatnak.

Theresa May brit kormányfő közölte, hogy mélységesen lesújtották a történtek. A tragédia miatt feltehetően elhalasztják pártja, a Konzervatív Párt és új szövetségese, a DUP megállapodásának bejelentését, így csúszhat a kormánypgram parlamenti ismertetése is.