Láttam embereket ugrani

000 PJ5N6
2017.06.14. 13:18 Módosítva: 2017.06.14. 16:11

Csapdába estek. Nem tudtak lejönni, főként a legfelső emeletről... Megégtek emberek. A saját szememmel láttam. És láttam embereket ugrani

mondta a BBC-nek a nyugat-londoni Grenfell Tower toronyházban éjjel kitört tűzvész egyik szemtanúja, Daniel. A tűznek a BBC szerda koraesti információja szerint most már 12 halálos áldozata van. 68 sérültet ápolnak a kórházakban, közülük 18-an kritikus állapotban vannak.

A torony negyedik emeletén élő Zoe azt mesélte, hogy valaki dörömbölni kezdett az ajtaján azzal, hogy tűz van, meneküljön. „Amikor a lépcsőházba értem, sűrűn állt a füst, de a füstérzékelők nem riasztottak, ami elég ijesztő volt. Aztán csak lerohantam a lépcsőn. Látszott, hogy a tűz az egyik lakásban van” – mondta. Azt hallotta, hogy a tüzet egy hűtőgép fagyasztója okozta, de nem tudja, ebből mi igaz, de rémülten nézte, ahogy a tűz terjedt felfelé a negyedikről. Amikor leértek, látták, ahogy a fent rekedtek kapcsolgatják a villanyt konyhában és a fürdőszobában, hogy felhívják magukra a figyelmet.

A toronnyal szemközt lakó Paul Littlejohn hajnali fél kettő körül ébredt a pokoli torony látványára, tűz csapott ki minden ablakon. Rémálomhoz hasonlította, amivel szembesült. „Tárgyak estek ki, emberek sikoltottak, égő emberek ugrottak ki, lepedőből készült köteleket hajítottak ki, hogy megpróbáljanak azon kimászni” – mondta.

Gyerekeket dobtak le a magasból

Jody Martin akkor ért a helyszínre, amikor az első tűzoltókocsi befutott. „Láttam egy embert kizuhanni, és láttam, ahogy egy nő kitartja a babáját az ablakon” – mondta. Kiabált mindenkinek, hogy jöjjenek le, de azt kiáltották vissza, hogy nem tudják elhagyni a lakásaikat, túl sok a füst a folyosón. A szomszédban élő Tamara arról beszélt, hogy amikor a segélykiáltásokra odafutottak a testvérével az épülethez, látták, ahogy emberek kidobálták az ablakon a gyerekeiket azzal, hogy a lentiek mentsék meg őket.

Ilyen jeleneteket többen is leírtak. Egy, az Independentnek nyilatkozó szemtanú, Samira Lamrani látta azt is, hogy valaki elkapott odalent egy babát, akit az anyja úgy próbált megmenteni, hogy kiejtett egy kilencedik emeleti ablakon, abban bízva, hogy lent elkapják. Lamrani lányának barátja pedig szemtanúja volt annak, hogy egy felnőtt valamiféle házilag eszkábált ejtőernyővel próbált leereszkedni.

Egy másik, Zara nevű lakó azt mondta az LBC-nek, hogy egy nő kidobta a nagyjából ötéves fiát az ötödikről vagy hatodikról. Úgy látta, a fiú szerencsésen túlélte az esést, legfeljebb néhány törött csonttal és zúzódással.

Órákkal később is tartott a zűrzavar

Tamara szerint a tűzoltók, a mentők, a rendőrök tehetetlenek voltak, nem tudtak bejutni, csak azt mondogatták a bentieknek, hogy maradjanak, ahol vannak, és értük mennek, de a dolgok gyorsan eszkalálódtak, és nem tudtak visszamenni értük. 15 percen belül az egész ház lángokban állt, miközben még mindig segítségért kiáltoztak emberek az ablakaikból. Látszott, ahogy a tűz eléri a lakásaikat és az utolsó szobát, amiben vannak. A torony lábánál lévő házban élő Ann Waters szerint a sikoltozás volt a legrosszabb.

A Guardian szerint a torony néhány lakója egy sebtében létrehozott központban van a Rugby Portobellóban, ahol vizet és takarókat kapnak. Többen felajánlották az otthonaikat a rászorulóknak. Kinyitottak a helyi templomok és egy mecset is, egy vöröskeresztes csapat is a helyszínen van.

Egy névtelenséget kérő lakó, aki csak annyit árult el, hogy az egyik felső emeleten lakott, azt mondta a Guardiannek: amikor kiütött a tűz, még nem jeleztek a riasztók. „Hallottam a szomszédom füstérzékelőjét beindulni, de nem törődtem vele. Aztán hallottam a szomszédom kiáltozni. Szerencsém van, hogy életben vagyok. Sokan nem jutottak ki. Elveszítettem minden tulajdonomat. Ami rajtam van: ez mindenem” – mondta. Szerinte kódolva volt a tragédia az épületbe, és nem volt elég hely a tűzoltóautók számára sem.

Ő másokkal együtt az információhiányra is panaszkodott. Szerinte senki nem koordinálta a dolgokat, a rendőrök nem beszéltek velük, nem kérdezték a nevüket, pedig már öt óra eltelt, és egy csomó embernek fogalma sincs róla, hogy a rokonai élnek-e vagy holtak.

A lakók rettegtek, mégsem történt semmi

A Grenfell Towert 1974-ben építették 120 lakással, és nemrég esett át egy 10 millió font költségű renováláson. A 2016 májusában elkészült felújításban új, hőszigetelt burkolatot, kétrétegű ablakokat, fűtési rendszert kapott. Az átépítésben kilenc új otthont is kialakítottak, addig kihasználatlan térből. 

Egy helyi közösség évek óta folyamatosan blogolt arról, hogy életveszélyes az épület. 2016 novemberében azt írták: rémisztő gondolat, hogy csak egy katasztrófa hozza majd felszínre a bérbeadó, vagyis a tanács inkompetenciáját, és vet véget a veszélyes életkörülményeknek, az egészségügyi és biztonsági szabályok semmibevételének.

Legfrissebb, a tűzre reagáló bejegyzésükben kigyűjtötték, hogy összesen tíz írást jelentettek meg a veszélyről, ebből kettőt a felújítás után. Az egyik a már idézett, a másik pedig arról szólt, hogy a tanács kis tájékoztató táblákat rakott ki arról, hogy

ha tűz van az épületben, maradjon mindenki a lakásban.

A londoni polgármester, Sadiq Khan egy rádióinterjúban erről azt mondta, hogy „szerencsére a lakók nem fogadták meg a tanácsot, és nem maradtak a lakásukban”.

A Twitterre máris felkerült a torony egy építészeti metszete, a posztoló felhívja a figyelmet arra, hogy egyetlen lépcső megy a 24 emelet 120 lakásához.

torony

Ugyanez a férfi, Mark Ashley egyéb érdekes posztokat is kitett a toronyról: például azt, hogy a burkolat az elérhető dokumentáció szerint éghető anyagokból volt, vagy hogy a szellőztetőrendszert készítő cég, a Witt hajnali 4-kor törölte a toronyra vonatkozó önfényező leírását a saját weboldaláról. (Itt őrizte meg a Wayback Machine nevű archiválóoldal a bejegyzést.) Egy másik twitterező azt írja, hogy a védőburkolatot csináló cég is leszedte az önfényezést a honlapjáról. (Az pedig itt nézhető meg.)

Nick Paget-Brown, a Kensington és Chelsea kerületi tanács vezetője a tavalyi felújítás elkészültekor bejárta az épületet. Most azt nyilatkozta, nincs olyan helyzetben, hogy az épület szerkezetéről nyilatkozzon. Azt hozzátette, hogy a toronyházat átvizsgálták a renovációban. „Meg kell várnunk a szakértői anyagokat arról, hogy mi volt a mostani eset oka.”

Dany Cotton  főtűzoltó azt nyilatkozta, hogy egy statikus vizsgálja az épületet, de a tűzoltóknak továbbra is biztonságos a belépés. Az okokról nem akart találgatni a baleset „dinamikus természete” miatt. Arra nem reagált, hogy a lakóknak a tűz előtt is voltak aggodalmaik a biztonságot illetően.

Sok kérdés felmerül majd

Sadiq Khan londoni polgármester azt mondta, „sok kérdés felmerül majd” a tragédia okát keresve. Hozzátette: biztosítja a londoniakat, hogy meg fogják találni a válaszokat. Közlése szerint egyébként  250 tűzoltó, illetve 100-100 mentős és rendőr volt a helyszínen. Nekik megköszönte a munkájukat. 

A brit Vöröskereszt munkatársa, Jon Pewtner azt mondta: „Feszült a légkör, az emberek aggódnak a szeretteikért, és sokan most döbbennek rá, hogy elvesztették az otthonukat.” Hozzátette: a helyiek is segítenek azzal, hogy ételt, italt, ruhát gyűjtenek, egymást kérdezik, ki mit tud segíteni, vagy kinek mire van szüksége. „Jó és erős közösségi szellem van.”

Az eddigi legnagyobb londoni toronyháztűz 2009-ben volt Camberwellben, Dél-Londonban. Három nő és három gyerek halt meg, amikor a 14 emeletes Lakanal House-on tűz söpört végig. Legalább 20-an megsebesültek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport