Bizalmatlansági indítvánnyal buktatnák meg a román kormányfőt

2017.06.15. 18:12

Bizalmatlansági indítványt terjesztenek be a román parlamentben Sorin Grindeanu miniszterelnök ellen, aki megtagadta, hogy lemondjon tisztségéről - erről a bukaresti kormányt eddig támogató PSD-ALDE szociálliberális kormánykoalíció vezető testületei döntöttek.

A szociálliberális parlamenti többség hétfőn terjeszti be a bizalmatlansági indítványt, mondta Calin Popescu Tariceanu, a kisebbik kormánypárt, a liberális ALDE elnöke. A kormány leváltásához 233 képviselőre van szükség a kétkamarás román parlament együttes ülésén. A PSD-ALDE koalíciónak 247 törvényhozója van.

Romániában azután alakult ki kormányválság, hogy a koalíciós pártok a kormányprogram végrehajtásának késésére hivatkozva szerdán megvonták bizalmukat Sorin Grindeanu kabinetjétől, a miniszterelnök azonban bejelentette, hogy nem hajlandó lemondani.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága csütörtöki ülésén azt is egyhangúlag megszavazták, hogy Grindeanut megfosztják párttagságától - közölte Liviu Dragnea pártelnök. Így a PSD-ALDE koalíció elkerüli azt, hogy „saját kormánya" ellen terjesszen be bizalmatlansági indítványt.

Grindeanunak törvényesen 15 nap áll rendelkezésére, hogy továbbítsa a már lemondott miniszterei lemondásait az államfőnek. Román hírforrások szerint a PSD jelenlegi vezetőjével nyílt konfliktusban lévő Victor Ponta volt kormányfő kormányfőtitkári tisztséget vállalna az elnéptelenedett Grindeanu-kormányban.

Grindeanu csütörtökön Facebook-üzenetben szólította meg azokat, akik „valóban hisznek a PSD-ben". Azt állította: két évtizede tagja a pártnak, és nem ragaszkodik a kormányfői tisztséghez, de úgy véli, a pártvezetés döntésével minden hatalmat politikai ellenfelük, a jobboldali Klaus Iohannis elnök kezébe ad. Grindeanu szerint ő azt akarja elérni, hogy a PSD kormányon maradjon, az államfő ismét szociáldemokrata jelöltnek adjon kormányalakítási megbízást.

Később Dragneára hárította a kormányválság felelősségét, és felszólította, hogy hétfőig mondjon le a PSD éléről. Azt ígérte, hogy akkor ő is távozik a kormány éléről.  • Hírek
  • Hírek