Virgil
0 °C
3 °C

Dollár százmilliókat keresett tavaly Trump

2017.06.17. 00:53 Módosítva: 2017.06.17. 00:53

Több százmillió dolláros bevétele volt tavaly cégeiből Donald Trumpnak – írja a CNN az elnök vagyonbevallása alapján. Trumpnak csak a golfklubjai 288 millió dollárt hoztak, de a hotel üzletág is jól jövedelmezett, például a tavaly szeptemberben nyitott washingtoni luxusszállódája április közepéig 19,7 milliót termelt. 

Az elnök royalty illetve licenszdíjakból is jócskán profitált, a dokumentumok szerint 7 millió dollárt, ebből valahol 1 és 5 millió között mozog a nagy sikerű könyve (Great Again: How to Fix Our Crippled America) után kapott összeg. A Miss Universe szépségverseny 11 millió dollárt hozott a konyhára 2016-ban. 

Donald Trump hivatalba lépésekor átadta cégeinek irányítását felnőtt fiainak és magas rangú cégvezetőinek, de nem került igazán tisztes távolságba az üzlettől, hanem vállalati érdekeltségeit egy a fiai által irányított alapba helyezte. A konstrukciót sok kritika érte összeférhetetlenség miatt. Trumpnak így végső soron joga van részesülni vállalkozásainak nyereségéből, és amint elhagyja az elnöki hivatalt, az övé lesz minden profit, ami a köztes időben keletkezik.