Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Dél-Korea első női külügyminisztere párbeszéddel oldaná meg a konfliktust Észak-Koreával

2017.06.18. 11:46 Módosítva: 2017-06-18 11:51:56

Vasárnap hivatalba lépett Dél-Korea új külügyminisztere, Kang Kjung Va. Ő az első nő, aki az ország történetében a diplomáciát irányíthatja. 

Kang jól ismeri az ENSZ működését, és jelentős tapasztalattal rendelkezik az emberi jogok területén. Az új dél-koreai külügyminiszter legutóbb António Guterres ENSZ-főtitkár tanácsadója volt, és 2006-ban csatlakozott az ENSZ-hez az emberi jogi főtanácsadó helyetteseként. Kang dolgozott a világszervezet humanitárius ügyekért felelős koordinációs irodájának (OCHA) Kofi Annan főtitkár megbízására, majd Ban Ki Mun főtitkár 2013-ban humanitárius ügyekért felelős főtitkár-helyettesnek nevezte ki.

Kang a liberális Mun Dzse In új kormányának második meglepetése. Az elnök korábban Pi Vu Dzsin alezredest nevezte ki a veterán ügyekért felelős miniszternek. Pi és Kang az első nők a tárcájuk élén.

Az új külügyminiszter egyik legfontosabb feladata az észak-koreai kérdés kezelése lesz. Mun korrupciós botrányba belebukott elődjével ellentétben idővel párbeszédet szeretne kezdeni Phenjannal. Ugyancsak kiemelt szerepe lesz Kang napirendjén az amerikai THAAD rakétavédelmi rendszernek is, amelynek telepítését Mun befagyasztotta miután kiderült, több kilövőállás Szöul engedélye nélkül került az országba.