Jolán
7 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Morcosak lettek az oroszok, amiért Trump keménykedik Kubával

2017.06.18. 16:17

Az orosz külügyminisztérium vasárnap bírálta az Egyesült Államok elnökét, amiért "hidegháborús hangnemre" váltott Kuba vonatkozásában – írja az MTI. Donald Trump pénteken többek közt szabad és nemzetközileg ellenőrzött választásokra szólította fel Kubát, egyúttal a kubai emberi jogi helyzet javításához kötötte az amerikai-kubai viszony jövőjét. Az orosz külügyminisztérium sajnálatosnak minősítette Trump szavait, és megerősítette Moszkva szolidaritását Kubával.

A minisztériumi nyilatkozat szerint Washington legutóbbi kijelentései a hidegháború retorikájára emlékeztetnek. Oroszország továbbra is szoros kapcsolatokat tart fenn Kubával, és márciusban olyan megállapodást kötött vele, mely szerint kőolajat szállít a szigetországnak, amire egy évtizede nem volt példa.

Trump pénteken bejelentette: kormánya új politikát hirdet, amelyet a kubai emberi jogi helyzet javításához, továbbá a politikai és gazdasági szabadság megteremtésének havannai lépéseihez köti. Közölte, hogy szigorítja a Kubába irányuló turistautak feltételeit, és a Washington nagyon szigorúan őrködik majd afelett, hogy ne áramoljon túl sok dollár a szigetországba.

Miközben az elnök Floridában beszélt, a Fehér Ház közleményben szögezte le, hogy változatlanul érvényben maradnak a Kuba elleni szankciók, és hogy Washington az ENSZ-nek e szankciók feloldására irányuló minden kezdeményezését megvétózza majd. Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi, hogy Trump ugyan választási hadjáratában az amerikai-orosz kapcsolatok javítását ígérte, egyelőre nincs jelentős előrelépés e téren, mi több: a múlt héten az Egyesült Államok szenátusa elsöprő többséggel megszavazta újabb büntetőintézkedések bevezetését Oroszország ellen.