Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Tizenkét embert mentett meg a víztartályban a pusztító lángok elől

2017.06.19. 14:53

Egy kis portugál falu tizenkét túlélője egy víztartályba menekülve élte túl az ország középső részén pusztító erdőtüzet, amiben legalább 62-en meghaltak, sokan az autójukban égtek benn. Nodeirinho lakosai, köztük egy 95 éves, mozgássérült asszony több mint hat órát vártak, amíg ki tudták menteni őket.

Maria do Céu Silvát hősként ünnepelték, miután a háza víztartályában nyújtott menedéket a szomszédainak. Az asszony azt is elmondta, hogy a tűz mellett olyan erős szél fújt, hogy a tűzvihar elbontotta a házak tetejét is. „Olyan volt, mint egy horrorfilmben" – mondta.

A falu közelében harminc ember holttestét találták meg az úton rekedt autókban, tizenheten pedig az út mellett haltak meg.

A BBC-nek egy másik túlélő, Maria de Fátima Nunes azt mondta, hogy a férjével együtt éppen az autójukban érte őket az erdőtűz. A férfi a karján, a nő a felsőtestén szenvedett égési sérüléseket. „Minden oldalról lángok, az autók menekülés közben egymásba hajtottak" – mondta.

A tűz szombaton keletkezett, a rendőrség szerint feltehetően villám csapott egy fába. Utána nagyon gyorsan terjedtek a lángok, és ugyan hétfőn már esett valamennyi eső, de a helyzet a helyszínen dolgozó polgári védelem szerint még mindig aggasztó. Több helyen még hétfőn is terjedt a tűz, és már Castelo Brancóban és Coimbrában is harcoltak a lángok ellen.