Vilmos
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Alapjaiban változhat 2020 után az amerikai választási rendszer

2017.06.20. 00:09

Drasztikus változást jelenthet az amerikai választás lebonyolításában a Legfelsőbb Bíróság hétfői bejelentése, mely szerint megvizsgálják, hogy alkotmányba ütközik-e, ha az egyik párt kárára rajzolják újra a választókerületeket, írja a The Washington Post.

Az, hogy különböző bíróságokra vigyenek hasonló ügyeket, nem új, ám eddig a Legfelsőbb Bíróság egyetlen esetet sem talált alkotmányba ütközőnek választókerület-manipuláció kapcsán. Ha most, vagyis az októbertől kezdődő tárgyalási időszakban mégis találnak ilyen esetet, akkor alapjaiban borulhat a választási rendszer a 2020-as választás után, és a republikánusok bukhatnak rajta nagyobbat, ugyanis a legtöbb államban ők irányítják a körzetek kijelölését.

A Legfelsőbb Bíróság most egy 2011-es wisconsini ügyet vizsgál, amiben három állami bíró tavaly úgy döntött, hogy az állam republikánus vezetői hat éve olyan mértékben manipulálták a választói körzeteket, hogy az már sértette az alkotmány első módosítását, amely a vallásszabadságot, a szólás- és sajtószabadságot, a békés gyülekezéshez való jogot védi, illetve a jogot arra, hogy a polgárok kérelmeikkel az államhoz fordulhassanak.

Hogy mennyire súlyos ügy a választókerületek manipulációja, azt jól jelzi, hogy a két ciklus után leköszönő elnök, Barack Obama is azt mondta, egyik legfontosabb feladata az elnökség után az lesz, hogy megakadályozza az ilyen manipulációkat a 2020-as népszámlálás után.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!