Judit
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Az RMDSZ nem szavazza meg a román miniszterelnök elleni bizalmatlansági indítványt

2017.06.20. 15:58 Módosítva: 2017.06.20. 20:51

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem szavazza meg a bizalmatlansági indítványt, amelyet a politikai támogatás nélkül maradt, de lemondani nem hajlandó Sorin Grindeanu miniszterelnök ellen terjesztett a parlament elé a szociálliberális koalíció (PSD-ALDE). Az RMDSZ törvényhozói egyáltalán nem vesznek részt a szavazáson - jelentette be kedden Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

A döntést az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciójának együttes ülésén hozta meg a párt, miután eredménytelenül zárultak a hétfői tárgyalások a PSD-ALDE koalícióval.

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke korábban azt mondta: az RMDSZ a magyar közösség érdekeinek érvényesítésére próbálja kihasználni a kormányválságot, és nem zárkózik el attól, hogy döntő módon befolyásolja a Szociáldemokrata Párton (PSD) belüli konfliktus kimenetelét.

A párt két elvet vett figyelembe:

  • A parlamenti többségnek joga és eszköze kell legyen a miniszterek vagy akár a kormányfő leváltásához, de az RMDSZ nem része a koalíciónak.
  • Az RMDSZ nem akar beavatkozni egy másik párt belügyeibe.

Kelemen Hunor szerint a PSD-ALDE koalíciónak külső segítség nélkül is többsége van a parlamentben, nem szorul az RMDSZ segítségére. Kelemen azt mondta, a párt nem "veszett össze" a koalíciós pártokkal, a tavaly decemberben kötött parlamenti együttműködési megállapodásuk érvényben marad, annak eredményeit a tavaszi ülésszak végén értékelik ki. A szövetség "tárgyalt, nem pedig alkudozott" a PSD-ALDE koalícióval és a pártjával szembekerült Sorin Grindeanu miniszterelnökkel, de "nem áll egyetlen tábor mellé sem".

Hétfő délután és kedd délelőtt napirendre is került a parlamentben az RMDSZ több törvénytervezete, de az ellenzék és a média nacionalista hangvételű tiltakozása miatt ezeket levették a napirendről. Kelemen Hunor elmondta, az RMDSZ nem mond le egyetlen olyan törvénytervezetéről sem, amelyet most levettek a napirendről, sosem voltak "szemtelen" követelései, nem kért olyasmit, amire Európában nem léteznének példák.

Feljelentik a volt elnököt magyarellenesség miatt

Újságírói kérdésre válaszolva Kelemen Hunor leszögezte: a magyar közösség érdekeit nem a bizalmatlansági indítvány, hanem a "nacionalisták ostobasága" sérti. A politikus nem lát értelmes magyarázatot arra, hogyan lehet ma is két-három óra alatt nacionalista "őrületet" kelteni az országban, pillanatok alatt aktivizálódnak a "szolgálatos nacionalisták és szélsőségesek".

Kedd este az RMDSZ feljelentést adott be a román román diszkriminációellenes és audiovizuális tanácsnál Traian Basescu volt román elnök és négy román hírtelevízió ellen magyarellenes megnyilvánulásaik miatt. Basescu támadta a magyarság ünnepét, március 15-ét, kijelentette, a romániai magyarokat "senki nem akadályozza meg, hogy Budapesten ünnepeljenek, ahol ingyen kapnak enni és inni". Rámutatott: Románia nem ismerhet el hivatalosan olyan ünnepet, amely egyebek mellett Erdély Magyarországhoz való csatolását jelenti. 

Romániában nem tisztelik a magyarokat, a kisebbségek jogait 

- válaszolta Kelemen Hunor egy keresztkérdésnek szánt újságírói közbevetésre, s példaként a marosvásárhelyi római katolikus iskola, illetve orvosi és gyógyszerészeti egyetem esetét hozta fel. Traian Basescu (a szociálliberális koalíció pártvezetője) magyarellenes kirohanását is elfogadhatatlannak nevezte egy volt államfő részéről, aki legalább kétszer "koldult" szavazatokat az erdélyi magyaroktól.

Az, hogy Tariceanu és Dragnea fejében megfordult március 15-e ünneppé nyilvánítása a román jogrendben, olyan, mintha saját történelmedet a budiba dobnád

- hangoztatta a volt államfő kedd délelőtt, annak az RMDSZ-törvénytervezetet a szakbizottsági elfogadását kommentálva, amely munkaszüneti nappá nyilvánítaná a romániai magyarok számára a magyarság nemzeti ünnepét.

A román parlamentben a tervek szerint szerdán szavaznak a Grindeanu-kabinet ellen beterjesztett bizalmatlansági indítványról. A szociálliberális koalíciónak elvileg 11-gyel több törvényhozója van, mint az a 233, amennyi Grindeanu megbuktatáshoz szükséges, de nem biztos, hogy valamennyiükre számíthat. Az RMDSZ-nek 30 képviselője és szenátora van.