Domonkos, Dominika
18 °C
29 °C

Trump most már aligha fog Kim Dzsongunnal találkozni

2017.06.20. 23:53
Az amerikai elnök Észak-Koreán kívül Barack Obamát is okolja a diktatúrából kómában hazaszállított amerikai diák hétfői haláláért.

Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője keddi sajtótájékoztatóján hosszasan beszélt az Észak-Koreából kómában hazaszállított és hétfőn meghalt amerikai diák, Otto Warmbier tragédiájára, amelyet óriási felháborodás övez az Egyesült Államokban.

A szóvivő úgy fogalmazott, „egyre távolibb a valószínűsége” annak, hogy Donald Trump személyesen találkozzon Kim Dzsongunnal. „Egyértelmű, hogy nem közelebb, hanem egyre távolabb kerülünk azoktól a feltételektől, amelyeknek megteremtése esetén az elnök találkozott volna az észak-koreai vezetővel” – mondta Spicer, utalva Donald Trump egyik korábbi kijelentésére, miszerint hajlandó lenne találkozni Kim Dzsongunnal. 

Az amerikai elnök kedden egyébként újságíróknak elődjét, Barack Obama elnököt okolta a fiatalember haláláért, szóvivője pedig kiemelte, milyen nagy erőfeszítéseket tett a hazaszállításáért. Szerint mindez nem történt volna meg, ha Warmbiert már korábban hazahozzák, akár még azon a napon is, amikor kómába esett. Trump még hétfőn – a Szilícium-völgy informatikai cégeinek vezetőivel tartott megbeszélései közben – rövid nyilatkozatot tett Otto Warmbier haláláról, elítélve Észak-Koreát. „Ez egy brutális rezsim, de meg fogunk küzdeni vele” – mondta akkor. Hétfőn este gyászoló üzenetben fejezte ki együttérzését a családnak a saját és a first lady nevében. 

Barack Obama volt elnök irodája nyilatkozatban „sajnálatosnak” minősítette a tragédiát és tagadta, hogy kormányzata nem tett meg mindent Otto Warmbier megmentéséért. 

A külügyminisztérium szóvivője, Heather Nauert kedden sürgette, hogy Észak-Korea minél előbb bocsássa szabadon a még fogva tartott három amerikai állampolgárt. Nauert leszögezte: az Egyesült Államok Észak-Koreát tartja felelősnek Otto Warmbier haláláért.