Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Az UNICEF nagykövete lett egy 19 éves szír menekült lány

2017.06.20. 09:54 Módosítva: 2017.06.20. 10:00

Az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF a menekültek világnapja előtt egy nappal  jószolgálati nagykövetévé nevezett ki egy 19 éves szíriai lányt, Muzun Almellehant, aki a szervezet jelenlegi legfiatalabb képviselője, egyben az első, akinek menekültstátusza van, írja az MTI.

Muzun 2013-ban menekült el Szíriából a harcok elől, a jordániai Zaatari menekülttáborban lelt menedékre, majd Nagy-Britanniában kapott menekültstátuszt. Másfél évet töltött a jordániai menekülttáborban, és már ott kardoskodott azért, hogy a gyerekek, kiváltképpen a lányok számára lehetővé tegyék az oktatást, a kampányához pedig segítséget kapott az UNICEF-től.

Már gyerekként tudtam, hogy az oktatás kulcsfontosságú a jövőm szempontjában, így amikor elmenekültem Szíriából, csak a tankönyveimet vittem magammal. Menekültként láttam, mi történik, ha a gyerekeket korai házasságra vagy munkára kényszerítik; kiesnek az oktatásból, és elveszítik a jövőjüket

- mondta Muzun Almellehan.

A szíriai lány a közelmúltban az UNICEF szervezésében Csádba utazott, ahol találkozott olyan gyerekekkel, akik a Boko Haram iszlamista terrorszervezet erőszakkampánya miatt kimaradtak az iskolából.