Máté, Mirella
7 °C
17 °C

Fegyveresek megszálltak egy iskolát és túszokat ejtettek a Fülöp-szigeteken

2017.06.21. 05:57

Az Iszlám Államhoz hű fegyveresek szerdán megszálltak egy iskolát és túszokat ejtettek a Fülöp-szigetek déli részén, ahol a hadsereg hadműveletet indított a szélsőségesek ellen, írja az MTI.

A túszejtés a Manilától 800 kilométerre délre fekvő Mindanao sziget Észak-Cotabato tartományában történt. A hatóságok tájékoztatása szerint mintegy 200-300 fegyveres, közte a Bangsamoro Iszlám Szabadságharcosok szervezet emberei Pigcawayan városban megrohamoztak egy iskolát és diákokat ejtettek foglyul.

A kivezényelt kormánycsapatok tűzharcba bocsátkoztak a fegyveresekkel.

Realan Mamon, a város rendőrfőnöke elmondta, azon munkálkodnak, hogy kiderítsék, hányan estek a szélsőségesek csapdájába, egyben folyik a túszok azonosítása.

A Fülöp-szigetek déli részén több iszlamista csoport tevékenykedik. Marawi városában immár több hete tartanak az összecsapások a dzsihadista Maute csoport fegyveresei és a kormányerők között. A kormányerők kedden is támadták a szélsőségesek állásait Marawiban.

FRISSÍTÉS: A kormányerőkkel vívott tűzharc után meghátráltak az iszlamista fegyveresek, írja az MTI valamivel 8 után. Az információ a hadsereg egyik parancsnokától származik, aki szerint az összetűzésnek nincsenek áldozatai. Restituto Padille dandártábornok cáfolta a korábban felröppent híreket, amelyek szerint a szélsőségesek iskolásokat ejtettek túszul. Nem tisztázott ugyanakkor, hogy még mindig a fegyveresek fogságában van-e körülbeül öt civil.

Dandártábornok úgy fogalmazott, hogy a helyzet már rendeződött az iskolánál, a támadók már nincsenek bent az épületben, meghátráltak, a katonák pedig üldözőbe vették őket.

Az eset a Manilától 800 kilométerre délre fekvő Mindanao sziget Észak-Cotabato tartományában történt. A rendőrség korábbi tájékoztatása szerint mintegy 200-300 fegyveres, köztük a Bangsamoro Iszlám Szabadságharcosok nevű szervezet emberei Pigcawayan városban megszálltak egy iskolát és diákokat ejtettek túszul.

A szervezet szóvivője, Abu Misry Mama azonban közölte a Reutersszel, hogy nem történt túszejtés, és csupán arról van szó, hogy biztonságos helyre vitték a kereszttűzbe került civileket, de elengedik őket, és nem akarják őket túszként fogva tartani. "Nem vagyunk emberrablók" - mondta a szóvivő.