Luca, Ottilia
2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Németországban kárpótlást kapnak a homoszexualitás miatt elítélt férfiak

2017.06.23. 00:12 Módosítva: 2017.06.23. 00:14

Németországban a szövetségi parlament, a Bundestag csütörtökön ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta a kormánypártok előterjesztését a homoszexualitás miatt elítélt férfiak rehabilitációjáról és kárpótlásáról, írja az MTI.

A Bundestagban elfogadott törvény szerint semmis minden ítélet, amelyet a büntetőtörvénykönyv egykori, 175. számú paragrafusa alapján hoztak a második világháború után. Ez volt az a jogszabály, amely természetellenesnek és büntetendőnek minősítette a férfiak között létesített, közös megegyezésen alapuló szexuális kapcsolatot.

A Bundestag azzal indokolta a jogerős ítéleteknek a jogállamisággal elvileg ellentétes megsemmisítését, hogy a "homoszexuális cselekmények büntetőjogi tiltása a mai felfogás szerint rendkívüli módon sérti az alapjogokat". Az elítélteknek 3000 euró (930 ezer forint) kártérítés jár bűnössé nyilvánításuk miatt, és további 1500 euró a szabadságvesztésben töltött minden egyes megkezdett évért.

A jogvédők kritizálják az új törvényt

A rehabilitációról és kárpótlásról szóló törvényt több civil szervezet elégtelennek találta. Kifogásolták, hogy más ügyekben hozott kárpótlási döntésekhez képest a melegek kevés ellentételezést kapnak üldöztetésükért, a legtöbb bírálatot pedig azért fogalmazták meg, mert a kormányzó jobbközép CDU/CSU pártszövetség nyomására az utolsó pillanatban 16 éves korhatárt építettek be a jogszabályba. 

A kritika szerint ez az elem hátrányosan megkülönbözteti a melegeket, mert a hatályos szabályok szerint alapesetben nem a 16, hanem a 14 év alattiakkal folytatott szexuális kapcsolat jelent bűncselekményt.

A 16 éves korhatárt az ellenzéki pártok és a CDU/CSU-val kormányzó szociáldemokraták (SPD) is ellenezték. Az SPD végül engedett a koalíciós társnak, mert attól tartott, hogy teljes egészében elbukik a rehabilitáció és a kárpótlás ügye.