A magyar kormány engedett: már tárgyalnak New York állammal a CEU-ról

2017.06.24. 10:31

Bár korábban kifejezetten beleírták a CEU létét fenyegető törvénybe, hogy csak a szövetségi állammal lennének hajlandók megállapodni arról, milyen feltételekkel működhessen tovább az amerikai akkreditációjú egyetem Budapesten, a magyar kormány engedett, és elkezdték a tárgyalásokat New York állammal. Néhány napja az amerikai oktatási minisztérium újra egyértelműsítette, hogy ők nem illetékesek a kérdésben, a magyar kormánynak alsóbb szinten kell megállapodnia.

A tárgyalásokat két hónappal a CEU-törvény elfogadása után most elkezdték, erről Andrew M. Cuomo, New York állam kormányzója adott ki rövid közleményt.

Termékeny tárgyalásokat folytattunk a magyar kormány képviselőivel a CEU, egy New York államban akkreditált világszínvonalú intézmény helyzetéről.

Cuomo közleménye kiállt a CEU megőrzésének fontossága mellett, melyet álláspontja szerint is fenyeget a magyar törvény:

Azért találkoztunk, hogy megvitassuk az új törvényt, mely a CEU további magyarországi jelenlétét fenyegeti, valamint az akadémia szabadság megőrzésének alapvető fontosságát.

Magyar oldalról Altusz Kristóf, a Külügy CEU-ügyi tárgyalásokkal megbízott helyettes államtitkára vezette a delegációt. New York állam közleménye szerint a tárgyalások előremutatóak voltak.

Jól haladtunk Altusz Kristóffal

– írják, és remélik, hogy gyorsan haladnak majd a megoldás felé, „amely megmenti a CEU integritását és fontos oktatási küldetését”.

A CEU üdvözölte a New York-i kormányzó közleményét:

A CEU nem vesz részt a tárgyalásokon, de bízunk benne, hogy ezek olyan megoldáshoz vezetnek, ami lehetővé teszi, hogy a CEU szabad intézményként Budapesten maradhasson

írják.

A magyar kormány sokáig abban bízott, hogy az amerikai szövetségi kormány tárgyal velük a CEU-ról. „ Az Egyesült Államok kormányának nincs jogosultsága, sem szándéka, hogy tárgyalásokat kezdjen a CEU-val, vagy más egyetemekkel kapcsolatban Magyarországon” – kommunikálta azonban  az  amerikai külügyminisztérium  egy közleményében, jelezve, hogy lehetetlen a magyar kormány elvárása.  Betsy DeVos, az Amerikai Egyesült Államok oktatási minisztere nemrég levélben is tájékoztatta Balog Zoltánt arról, amit a megállapodást nehezítve a magyar törvényhozók nem akartak elfogadni: az Egyesült Államokban az oktatás elsődlegesen szövetségi tagállami és helyi felelősség, vagyis Trumpék nem ülnek le velük az egyetem ügyében. Balog a héten válaszlevelében jelezte, hogy elfogadja a helyzetet, közölte, hogy a magyar kormány felvette a kapcsolatot  Maryland, Massachusetts és New York államok illetékeseivel. A magyar miniszter azt reméli, hogy a „bonyolult jogi kérdést minél előbb kölcsönös megelégedésre rendezni tudják”.

A CEU a héten rendezett konferenciát saját szerepét hangsúlyozandó, ezen Mario Vargas Llosa is felszólalt az egyetem mellett: az egyébként jobboldaliként ismert Nobel-díjas perui író az Orbán-kormányt bírálva arról beszélt, hogy az oktatás szabadságának megvonása a szólásszabadság elvesztéséhez és a demokrácia felszámolásához vezet. llosa szerint azonban a demokrácia így is nyerésre áll.

Frissítés:

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke is kiadott szombat délben egy közleményt a tárgyalásokról. Eszerint:

„A magyar kormány nyitott a felsőoktatással kapcsolatos tárgyalásokra, és a magyar törvényeknek megfelelő megállapodásra. Ugyanakkor a tárgyalásokon nem kell a tanszabadságot megvédeni, mert Magyarországon a tanszabadságot senki sem veszélyezteti. A tárgyalásoknak szintén nem célja a magyar törvény megváltoztatása, ugyanis a törvényalkotás Magyarországon a parlament feladata, és nem külföldi szereplőké. A tárgyalásoknak azonban célja annak megvizsgálása, hogy mely külföldi egyetem felel meg a magyar törvényi előírásoknak. Altusz Kristóf miniszterelnöki megbízott ennek megfelelően eredményes tárgyalásokat folytatott Marylandben, és tárgyalt New York állam képviselőivel is.”  • Hírek
  • Hírek