Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A magyar kormány engedett: már tárgyalnak New York állammal a CEU-ról

2017.06.24. 10:31

Bár korábban kifejezetten beleírták a CEU létét fenyegető törvénybe, hogy csak a szövetségi állammal lennének hajlandók megállapodni arról, milyen feltételekkel működhessen tovább az amerikai akkreditációjú egyetem Budapesten, a magyar kormány engedett, és elkezdték a tárgyalásokat New York állammal. Néhány napja az amerikai oktatási minisztérium újra egyértelműsítette, hogy ők nem illetékesek a kérdésben, a magyar kormánynak alsóbb szinten kell megállapodnia.

A tárgyalásokat két hónappal a CEU-törvény elfogadása után most elkezdték, erről Andrew M. Cuomo, New York állam kormányzója adott ki rövid közleményt.

Termékeny tárgyalásokat folytattunk a magyar kormány képviselőivel a CEU, egy New York államban akkreditált világszínvonalú intézmény helyzetéről.

Cuomo közleménye kiállt a CEU megőrzésének fontossága mellett, melyet álláspontja szerint is fenyeget a magyar törvény:

Azért találkoztunk, hogy megvitassuk az új törvényt, mely a CEU további magyarországi jelenlétét fenyegeti, valamint az akadémia szabadság megőrzésének alapvető fontosságát.

Magyar oldalról Altusz Kristóf, a Külügy CEU-ügyi tárgyalásokkal megbízott helyettes államtitkára vezette a delegációt. New York állam közleménye szerint a tárgyalások előremutatóak voltak.

Jól haladtunk Altusz Kristóffal

– írják, és remélik, hogy gyorsan haladnak majd a megoldás felé, „amely megmenti a CEU integritását és fontos oktatási küldetését”.

A CEU üdvözölte a New York-i kormányzó közleményét:

A CEU nem vesz részt a tárgyalásokon, de bízunk benne, hogy ezek olyan megoldáshoz vezetnek, ami lehetővé teszi, hogy a CEU szabad intézményként Budapesten maradhasson

írják.

A magyar kormány sokáig abban bízott, hogy az amerikai szövetségi kormány tárgyal velük a CEU-ról. „ Az Egyesült Államok kormányának nincs jogosultsága, sem szándéka, hogy tárgyalásokat kezdjen a CEU-val, vagy más egyetemekkel kapcsolatban Magyarországon” – kommunikálta azonban  az  amerikai külügyminisztérium  egy közleményében, jelezve, hogy lehetetlen a magyar kormány elvárása.  Betsy DeVos, az Amerikai Egyesült Államok oktatási minisztere nemrég levélben is tájékoztatta Balog Zoltánt arról, amit a megállapodást nehezítve a magyar törvényhozók nem akartak elfogadni: az Egyesült Államokban az oktatás elsődlegesen szövetségi tagállami és helyi felelősség, vagyis Trumpék nem ülnek le velük az egyetem ügyében. Balog a héten válaszlevelében jelezte, hogy elfogadja a helyzetet, közölte, hogy a magyar kormány felvette a kapcsolatot  Maryland, Massachusetts és New York államok illetékeseivel. A magyar miniszter azt reméli, hogy a „bonyolult jogi kérdést minél előbb kölcsönös megelégedésre rendezni tudják”.

A CEU a héten rendezett konferenciát saját szerepét hangsúlyozandó, ezen Mario Vargas Llosa is felszólalt az egyetem mellett: az egyébként jobboldaliként ismert Nobel-díjas perui író az Orbán-kormányt bírálva arról beszélt, hogy az oktatás szabadságának megvonása a szólásszabadság elvesztéséhez és a demokrácia felszámolásához vezet. llosa szerint azonban a demokrácia így is nyerésre áll.

Frissítés:

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke is kiadott szombat délben egy közleményt a tárgyalásokról. Eszerint:

„A magyar kormány nyitott a felsőoktatással kapcsolatos tárgyalásokra, és a magyar törvényeknek megfelelő megállapodásra. Ugyanakkor a tárgyalásokon nem kell a tanszabadságot megvédeni, mert Magyarországon a tanszabadságot senki sem veszélyezteti. A tárgyalásoknak szintén nem célja a magyar törvény megváltoztatása, ugyanis a törvényalkotás Magyarországon a parlament feladata, és nem külföldi szereplőké. A tárgyalásoknak azonban célja annak megvizsgálása, hogy mely külföldi egyetem felel meg a magyar törvényi előírásoknak. Altusz Kristóf miniszterelnöki megbízott ennek megfelelően eredményes tárgyalásokat folytatott Marylandben, és tárgyalt New York állam képviselőivel is.”