Csongor
0 °C
9 °C

A már öt éve kint élő magyarok a brexit után is maradhatnak Angliában

2017.06.26. 16:30 Módosítva: 2017.06.26. 17:41

jelenleg törvényesen Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok közül senkinek nem kell majd távoznia a brit EU-tagság megszűnése után, jelentette be  Theresa May brit miniszterelnök. 

May a konzervatív párti brit kormány jövőbeni bevándorlási stratégiájának fő pontjait ismertette hétfőn a londoni alsóházban. Itt a következő feltételről beszélt: 

azok a külföldi EU-állampolgárok kapnak hivatalosan és automatikusan letelepedett státust, akik egy később meghatározandó határnapig legalább öt éve folyamatosan Nagy-Britanniában élnek

Ezeket az embereket a brexit után ugyanolyan jogosultságok illetik majd meg az egészségügyi ellátásában, az oktatásban, a szociális juttatásokban és a nyugellátásban, mint a brit állampolgárokat.

Azok, akik a kijelölendő határnap előtt érkeznek, de addig nem töltöttek el öt évet Nagy-Britanniában, szintén maradhatnak, amíg az ötéves tartózkodási időszakot ki nem töltötték, és ezután folyamodhatnak a letelepedett státusért a brit hatóságokhoz.

Azt a határnapot később határozzák meg, amely után az újonnan érkezőkre már más letelepedési szabályok lesznek érvényesek.  A kormányfő ismertetése szerint ez a határnap nem lehet korábbi, mint az a nap (március 29.), amikor ő bejelentette a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását, hivatalosan elindítva a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot, és nem lehet későbbi a brit EU-tagság megszűnésének napjánál.

Theresa May alsóházi nyilatkozatával egy időben tette közzé a brit kormány a szabályozási tervezet részletes, 22 oldalas összefoglalóját. Eszerint

azok a külföldi EU-állampolgárok, akik a majdan kijelölendő határnap után érkeznek tartós letelepedés céljából Nagy-Britanniába, szintén maradhatnak legalább átmeneti ideig.

Személyes körülményeiktől függően később ők is jogosulttá válhatnak az állandó letelepedésre, de az e csoportba tartozók már nem számíthatnak arra, hogy garantáltan megkapják a letelepült státust.

Az új szabályozás egyik alapelve az is, hogy a brit kormány nem kíván családokat szétszakítani. Azok a családtagok, akik a brit EU-tagág megszűnése előtt csatlakoznak letelepedett státusra jogosult EU-állampolgár hozzátartozójukhoz, öt év után szintén folyamodhatnak letelepedett státusért.

A brit EU-tagság megszűnése után a letelepedett külföldi EU-állampolgárok ugyanolyan feltételekkel hozhatják Nagy-Britanniába külföldi hozzátartozóikat, mint a brit állampolgárok.

A letelepedett státus nem azonos a brit állampolgársággal, de akik megkapják, legalább hatévnyi életvitelszerű nagy-britanniai tartózkodás után brit állampolgárságot kérhetnek. Általános szabályként azonban a letelepedett státus megszűnik, ha e státus birtokosa két évnél hosszabb ideig folyamatosan távol van Nagy-Britanniától, hacsak nem fűzik "szoros szálak" az országhoz.

Theresa May az új szabályozási tervezetet ismertető hétfői alsóházi felszólalásában megerősítette: minderről viszonossági alapon kell megállapodásra jutni az Európai Unióval, mivel Londonnak biztosítania kell az EU-tagországokban élő brit állampolgárok jogosultságainak megőrzését is.

Nagy-Britanniában becslések szerint 3,2 millió külföldi EU-állampolgár, a külföldi uniós országokban 1,2 millió brit állampolgár él.

A konzervatív kormány javaslatcsomagja nem túl nagyvonalú, mondta a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője. Jeremy Corbyn a tervezet ismertetése utáni alsóházi vitában megismételte a Labour régóta vallott álláspontját. Eszerint a kormánynak azonnali hatállyal, egyoldalúan és feltételek nélkül garantálnia kell a külföldi EU-állampolgárok jelenlegi jogosultságainak jövőbeni érvényesítését.