Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Több száz újságírót támadtak meg eddig a venezuelai tüntetéseken

2017.06.26. 05:55

A legfontosabb venezuelai újságíró szakszervezet szerint riporterek százait érte támadás a Nicolas Maduro szocialista elnök kormány ellen április 1-je óta kiújult tüntetéseken.

Március 31-től június 24-ig a sajtó 376 munkatársát támadták meg.

Ezeknek az incidenseknek a többsége - mintegy 170 - katonák és rendőrök által elkövetett cselekmény volt - írta az érdekvédelmi szervezet.

A Sajtódolgozók Nemzeti Szakszervezete (SNTP) emellett 33, a venezuelai média tagjait sújtó "illegális őrizetbe vételről" is beszámolt.

A világ legnagyobb olajtartalékaival rendelkező Venezuelát súlyos gazdasági válság és példátlan infláció sújtja az olajárak zuhanása és a rossz gazdálkodás miatt. Hiány van a legalapvetőbb árucikkekből, élelmiszerekből, gyógyszerekből, és a gyermekhalálozás 30 százalékkal nőtt.

Április eleje óta országszerte folyamatosak az új választásokat követelő tüntetések. A biztonsági erők tagjaival vívott összetűzéseknek azóta 75 halottja van, a sérültek száma pedig 1,4 ezerre nőtt. Jogvédő szervezetek szerint 3200 embert vettek őrizetbe a hatóságok. A héten egy 17 éves fiút lőttek agyon a rendőrök, és negyven tüntető sebesült meg.