Antal, Antónia
-7 °C
-2 °C

Elzárják a kutakat Rómában a hőség miatt

2017.06.27. 16:57

A kánikula és szárazság okozta rendkívüli vízhiány miatt elzárják a köztéri kutakat Rómában, írja az MTI az olasz sajtóban megjelent információk nyomán.

Hogy pontosan mikor zárják el a helyiek és turisták által egyaránt kedvelt ivókutakat, egyelőre nem tudni, de Róma főpolgármesteri hivatala szerint ez már a következő napokban  megtörténhet. Az olasz környezetvédelmi miniszter, Gian Luca Galletti kijelentette: ha továbbra sem hull elegendő csapadék, kritikussá válik a vízhelyzet.

A döntés mintegy 2500 római kutat érinthet (ebből 280 a belvárosban található), amelyek vize közismerten friss és jó minőségű. Az elzárások főleg azt a mintegy 10 ezer hajléktalant sújthatják, akik a város utcáin élnek.

Virginia Raggi római főpolgármester a római szökőkutak elzárását is fölvetette, az olasz főváros legnagyobb vízszolgáltatója, az Acea pedig bejelentette, hogy szeptemberig csökkenti az éjszakai víznyomást, éjfél és hajnali öt óra között a korábbi másodpercenkénti 1500-1600 literről 1300 literre állnak át.

Rómában a június végi hőmérsékletek legalább öt Celsius-fokkal meghaladják a korábbi átlagot, miközben több mint 70 százalékkal kevesebb a csapadék. Közép-Olaszországban szerdára várják a forróság tetőzését negyven fokos vagy még annál is magasabb hőmérséklettel, az ország déli részén kiemelt a tűzveszély a szél és forró levegő miatt, Észak-Olaszországban pedig heves viharok követik egymást, az egyszerre lehulló tetemes csapadék pedig csak tovább károsítja a teljesen kiszáradt Pó-síkság termőföldjeit.