Paulina
21 °C
36 °C

Fehér Ház: Vegyi fegyverrel újabb tömeggyilkosságra készül a szír elnök

2017.06.27. 06:54

Az amerikai Fehér Ház nyilatkozatban fenyegette meg hétfőn a szír elnököt, aki amerikai információk szerint újabb vegyifegyver-támadásra készül.

A nyilatkozatot aláíró szóvivő, Sean Spicer közölte: az Egyesült Államoknak információi vannak arról, hogy a szíriai kormány valószínűsíthetően vegyifegyver-támadást készít elő, és ha ezt megteszi, azért mind Bassár el-Aszad elnök, mind a szíriai hadsereg "nagy árat fizet majd", jelentette az MTI.

Spicer azt mondta, az Egyesült Államok "beazonosította az Aszad-rezsim előkészületeit egy újabb vegyifegyver-támadásra, amely

civilek, köztük ártatlan gyermekek tömeges lemészárlásához vezetne.

A szóvivő szerint az előkészületek hasonlatosak az április 4-én elkövetett mérgesgáz-támadás előtt észlelt lépésekhez.

A Közép-Szíriában, egy kormányellenes lázadók kezén lévő körzetben elkövetett április eleji támadásban több mint 70 civil vesztette életét. Válaszul, Donald Trump elnök parancsára amerikai csapást mértek egy szíriai légibázisra. Szíria ugyanakkor cáfolta, hogy köze lett volna a mérgesgáz bevetéséhez.

"Ahogyan korábban is kinyilvánítottuk: az Egyesült Államok azért van Szíriában, hogy megszabadítsa az Iszlám Államtól Irakot és Szíriát. Amennyiben azonban Aszad újabb tömeggyilkossággal végződő támadást hajt végre vegyi fegyverekkel, ő és a hadserege nagy árat fizet majd ezért" - mondta Sean Spicer.

Damaszkusz tagadja a vádakat

Kategorikusan tagadta kedden Ali Hajdar szíriai nemzeti megbékélési miniszter, hogy a damaszkuszi kormány vegyi fegyver bevetésére készül.

Damaszkusz sem eddig nem használt, sem a jövőben nem fog vegyi fegyvert bevetni - mondta az AP amerikai hírügynökségnek adott nyilatkozatában Hajdar. A miniszter szerint az amerikai vádaskodás arról árulkodik, hogy Washington "diplomáciai csatát" készít elő Szíria ellen az ENSZ-ben.

Az Egyesült Államok két szaringázas támadásért is Damaszkuszt teszi felelőssé, ezekben több száz civil halt meg.