New York-i rabbik megvédték Orbán Viktort

2017.06.29. 17:20 Módosítva: 2017.06.29. 19:30

A New York-i egyesült ortodox zsidó hitközség közleményben ítélte el "az Orbán Viktor miniszterelnök elleni uszítást", aminek szerzői azzal vádolják a kormányfőt, hogy olyan személyeket tűr el és méltat, akik kapcsolatban voltak a náci rezsimmel. A közlemény a New York-i Főkonzulátus honlapján csütörtökön jelent meg - írja az MTI. 

Orbán Viktor a Klebelsberg-kastély átadásán
Orbán Viktor a Klebelsberg-kastély átadásán
Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor a múlt héten Budapesten, a megújult Klebelsberg-kastély ünnepélyes átadásán a XX. század második és harmadik évtizedét a magyarság történetének súlyos próbakövének nevezte, és kijelentette: néhány kivételes államférfiúnak, Horthy Miklós kormányzónak, Bethlen István miniszterelnöknek és Klebelsberg Kuno miniszternek köszönhető, hogy az elvesztett világháború, a vörös terror 133 napja és a trianoni diktátum roppant súlya alatt "mégsem temetett maga alá minket a történelem".

A beszéddel kapcsolatban később kifogást emelt több zsidó szervezet, köztük a Zsidó Világkongresszust vezető Ronald S. Lauder is.

Orbán Viktor kivételes államférfiúnak nevezte Horthy Miklóst

A New York-i ortodox zsidó hitközség viszont arra emlékeztet, hogy a magyar kormánnyal folytatott egyeztetéseiken, amik a nácik által meggyalázott magyarországi temetők helyreállítására és gondozására vonatkoztak, Orbán Viktor és kormánya kiemelkedő hozzáállást tanúsított kötelezettségvállalásai teljesítésében, törekvéseik segítésében, és minden más témában, ami az ortodox zsidóságot érinti.

A közösség hálás a magyar kormánynak a folyamatos segítségért és együttműködésért, és azt várja, hogy pozitív kapcsolatuk folytatódik - áll a United Orthodox Congregation of New York ortodox zsidó hitközség közleményben, amit New York zsidó közösségének nevében 11 rabbi írt alá.  • Hírek
  • Bankszámla