Vanda, Paula
-2 °C
3 °C

15 évig tartotta rettegésben Rómát, most szabadon kószál

2017.07.02. 18:22

Nagy erőkkel keresnek az olasz hatóságok egy hírhedt, különösen veszélyes gyilkost, aki pénteken megszökött az észak-olaszországi Fossano börtönéből, írja az MTI olasz sajtóértesülések nyomán.

Az 57 éves Giuseppe Mastini – becenevén Johnny, a cigány – 15 éven át tartotta rettegésben Rómát különböző gyilkosságokkal, rablásokkal és emberrablásokkal. A férfi nyolc hónapja kijárhatott dolgozni a börtönből, ám pénteken nem az őt munkába szállító buszra szállt fel, hanem egy autóba ült be.

Giuseppe Mastini rendőrségi fotója
Giuseppe Mastini rendőrségi fotója

A szökéssel összefüggésben egy kelet-európai, valószínűleg román nőt is keresnek az olasz hatóságok, akivel több hónapja kapcsolatban állt a szökevény.

Johnny, a cigány 15 évesen ölt először egy félresikerült rablás során, sőt, a gyanú szerint köze lehetett A csórót, a Salo, avagy Szodoma 120 napját és a Máté evangéliumát rendező Pier Paolo Pasolini 1975-ös meggyilkolásához is, de ezt soha nem tudták bizonyítani.

Giuseppe Mastini 1989-ben életfogytiglant kapott több gyilkosság, rablás és emberrablás miatt. Szökése nem meglepő: korábban már kétszer szökött, egyszer pedig jó magaviselete miatt kapott egy nap eltávozást, de ezalatt az idő alatt több fegyveres rablást is elkövetett, amelyek során elrabolt egy kislányt, két férfit pedig megölt – az egyikük rendőr volt.