Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-3 °C
2 °C

Malajziában is bojkottálják a Starbucksot, mert kiáll a melegek mellett

GettyImages-522713532
2017.07.02. 14:33

Maláj nacionalisták szólítottak fel a Starbucks kávézólánc és más nyugati multik bojkottálására, mert ezek nyíltan képviselik a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek ügyét, írta az Asian Correspondent.

A szélső-jobboldali nacionalista csoport, a Pribumi Perkasa Malaysia csatlakozott a második legnagyobb indonéz muszlim csoport bojkottjához: a Muhammadiyah vezetője szombaton szólította fel 30 millió tagos csoportját, hogy kerüljék el a Starbucksot. Indonéziában az ultrakonzervatív Aceh tartományon kívül sehol nem tiltott a homoszexualitás, írja a Reuters.

A Malay Mail Online nevű helyi lap vasárnap a Perkasa szóvivőjét, Amini Amir Abdullahot idézte, aki elmondta: A Perkasa arra kéri az ország muszlimjait, hogy bojkottálják a Starbucksot, mert ez az Egyesült Államokban székelő cég támogatja az LMBT jogokat és az azonos neműek házasságát. A csoport a kormányt is felszólította: fontolják újra az LMBT jogokat és melegházasságot pártoló cégek kereskedelmi engedélyét.

A Starbucksnak 260 üzlete van Indonéziában és 226 Malajziában. A kávézólánc anyavállalata, a PT Sari Coffee Indonesia elmondta, a Starbucks szem előtt tartja az indonéz kulturális és társadalmi szokásokat, és megbecsüli alkalmazottjai vallási nézeteit.

A Perkasát a közbeszéd fasiszta szervezetként tartja számon, a maláj jogok védelmére esküdtek fel Malajziában, szerintük ugyanis a kisebbségi kínai és indiai csoportok veszélyeztetik a helyiek érdekeit. 

Nyitókép: A kávézólánc egyik malajziai egysége Kuching Sarawakban. Fotó: Sanjit Das/Bloomberg / Getty Images Hungary.