Árpád
-2 °C
4 °C

Malajziában is bojkottálják a Starbucksot, mert kiáll a melegek mellett

GettyImages-522713532
2017.07.02. 14:33

Maláj nacionalisták szólítottak fel a Starbucks kávézólánc és más nyugati multik bojkottálására, mert ezek nyíltan képviselik a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek ügyét, írta az Asian Correspondent.

A szélső-jobboldali nacionalista csoport, a Pribumi Perkasa Malaysia csatlakozott a második legnagyobb indonéz muszlim csoport bojkottjához: a Muhammadiyah vezetője szombaton szólította fel 30 millió tagos csoportját, hogy kerüljék el a Starbucksot. Indonéziában az ultrakonzervatív Aceh tartományon kívül sehol nem tiltott a homoszexualitás, írja a Reuters.

A Malay Mail Online nevű helyi lap vasárnap a Perkasa szóvivőjét, Amini Amir Abdullahot idézte, aki elmondta: A Perkasa arra kéri az ország muszlimjait, hogy bojkottálják a Starbucksot, mert ez az Egyesült Államokban székelő cég támogatja az LMBT jogokat és az azonos neműek házasságát. A csoport a kormányt is felszólította: fontolják újra az LMBT jogokat és melegházasságot pártoló cégek kereskedelmi engedélyét.

A Starbucksnak 260 üzlete van Indonéziában és 226 Malajziában. A kávézólánc anyavállalata, a PT Sari Coffee Indonesia elmondta, a Starbucks szem előtt tartja az indonéz kulturális és társadalmi szokásokat, és megbecsüli alkalmazottjai vallási nézeteit.

A Perkasát a közbeszéd fasiszta szervezetként tartja számon, a maláj jogok védelmére esküdtek fel Malajziában, szerintük ugyanis a kisebbségi kínai és indiai csoportok veszélyeztetik a helyiek érdekeit. 

Nyitókép: A kávézólánc egyik malajziai egysége Kuching Sarawakban. Fotó: Sanjit Das/Bloomberg / Getty Images Hungary.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?