Gyöngyi
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Újraindult a per, és 186 helyett csak 20 halálos ítélet született

2017.07.02. 22:23

Az egyiptomi bíróság vasárnap halálra ítélt húsz embert egy 2013-ban elkövetett mészárlásért, amelyben több mint egy tucat rendőr vesztette életét - jelentették hírügynökségek.

Ugyanebben az ügyben 2015-ben még 186 embert ítéltek halálra. A fellebbezésüket tavaly hagyták jóvá, és elrendelték az ügy újratárgyalását, írta az MTI.

A vád szerint 2013. augusztus 14-én a felfegyverzett vádlottak megrohanták a Kairótól nyugatra fekvő Kerdasza falu rendőrőrsét, meggyilkolták az ott lévő rendőröket, az épületet kifosztották és felgyújtották. 

A bosszúnak tekintett támadás előzménye, hogy előző nap az egyiptomi belbiztonsági erők Kairóban erőszakkal felszámoltak két ülősztrájkot, amelynek a résztvevői az ellen tiltakoztak, hogy a hadsereg államcsínnyel eltávolította tisztségéből Mohamed Murszi iszlamista elnököt. Jogvédők szerint a bevetések során a túlkapások miatt több száz tüntető vesztette életét. 

A bíróság vasárnap 80 másik vádlottat életfogytiglani börtönre, 34-et 15 évre, egy fiatalkorút 10 évre ítélt, huszonkettőt  felmentett, négy ügyében további vizsgálatot rendelt el. A vádlottak közül ketten meghaltak az előzetes letartóztatás alatt, 25-en pedig szökésben vannak.