Kornélia
-1 °C
15 °C

Határvita miatt van konfliktus Horvátország és Szlovénia között

2017.07.04. 05:13

Szlovénia diplomáciai jegyzékben szólította fel Horvátországot a határvonal kijelöléséről szóló hágai döntőbírósági határozat végrehajtására a Pirani-öbölben történt két határincidens után - jelentették helyi hírügynökségek hétfőn este.

A diplomáciai iratban a szlovén állam megismételte, hogy Ljubljana a nemzetközi joggal és a 2009-es kétoldalú megállapodással összhangban mindent megtesz a döntőbírósági határozat végrehajtása érdekében. Arra szólította fel a szomszédos országot, hogy hasonlóképpen cselekedjen, és együttműködve, a jószomszédi kapcsolatok szellemében találja meg erre a legjobb megoldást.

Szombaton két incidens is történt a Pirani-öbölben, miután - Ljubljana értelmezése szerint - horvát halászok az öböl azon részében tartózkodtak, amely a hágai bíróság döntése szerint szlovéniai fennhatóság alá került. Az egyik esetben a horvát halászhajót horvát rendőrhajó is kísérte, amely a felszólítás után elhagyta a "szlovén vizeket". A horvát rendőrség viszont közölte, hogy a szlovén rendőrhajók háromszor is megsértették a horvát tengeri határvonalat, és figyelmeztetés után visszahajóztak a szlovén területi vizekre. Horvátország ezután diplomáciai jegyzékben arra szólította fel Szlovéniát, hogy tartózkodjon a területsértésektől. 

A hágai nemzetközi döntőbíróság a múlt csütörtökön hozta nyilvánosságra a szlovén-horvát határvita rendezéséről szóló döntését, amely értelmében a Pirani-öböl jelentős részének - közel kétharmadának - szlovén fennhatóság alá kell kerülnie, és egy 2,5 tengeri mérföld szélességű, 10 tengeri mérföld hosszúságú folyosót kell létrehozni a horvát területi vizeken keresztül, amely akadálytalan kapcsolatot biztosít a szlovén partok és a nyílt tenger között. A szárazföldi határvitákra vonatkozóan a bíróság Horvátország javára döntött, neki ítélte a Szamobori-hegység Sveta Gera nevű csúcsát, valamint az isztriai határ melletti Skodelin, Buzini és Mlini-Skriljei falvakat.

A két ország 2009-ben fordult a nemzetközi bírói fórumhoz, Zágráb azonban 2015-ben egyoldalúan visszalépett a döntőbírósági rendezéstől, mondván, Ljubljana megszegte az előírásokat azzal, hogy kiszivárgott hírek szerint lobbizott a határvonal módosításáért. Szlovénia tiszteletben tartja a bírósági döntést, Horvátország viszont nem ismeri el a törvényszék joghatóságát, és kétoldalú megoldást sürget. 

Andrej Plenkovic horvát és Miro Cerar szlovén miniszterelnök július 12-én tárgyal egymással Ljubljanában a bírósági döntés utáni visszás helyzet rendezéséről.