Zelma, Rajmund
6 °C
11 °C

Már Rakka óvárosában vannak az Iszlám Állam ellen harcoló erők

2017.07.04. 06:57

Az amerikaiak támogatását élvező Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab katonai erők behatoltak Rakka óvárosába, azt követően, hogy szétlőtték az óvárost körülvevő fal két kisebb szakaszát - írja az MTI.

A két, egyenként 25 méteres falszakaszt vettek célba, és ezzel megkímélhetik a 2500 méter hosszú fal többi részét a pusztulástól.

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet 2014-ben foglalta el Rakkát a szíriai ellenzéktől, amely azóta a Nyugat ellen irányuló támadások műveleti központja, a terrorszervezet fellegvára volt. Az SDF június 6-án kezdte meg a hadműveletet Rakka visszafoglalására. A kurd-arab ernyőszervezetet amerikai különleges egységek és a terrorellenes koalíció harci repülőgépei támogatják. Eddig több rakkai kerületből sikerült kifüstölniük a szélsőségeseket, s már csak idő kérdése a terrorszervezet veresége Rakkában.

Az ostrom előtt legalább 300 ezren éltek Rakkában, köztük 80 ezer menekült az ország különböző térségeiből. Az SDF offenzívája elől tízezrek menekültek az iszlamisták szíriai "fővárosából", amivel 160 ezerre csökkent a lakosok száma.

Az ENSZ becslése szerint mintegy százezer civil rekedhetett az ostromlott városban.