Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egyre nagyobb a feszültség az olasz-osztrák határon, Ausztria kivezényelné a katonaságot

2017.07.04. 17:48 Módosítva: 2017.07.04. 21:02

Az osztrák védelmi miniszter Hans Peret Doskozil bejelentette, hogy kivezénylik a katonaságot a Brenner-hágóhoz, hogy ezzel akadályozzák a menekültek átjárását Ausztria Tirol tartománya és Olaszország Dél-Tirol régiója között. Az olasz kormány a bejelentés után bekérette Ausztria nagykövetét, írja a BBC.

Az osztrák fél eltökéletnek tűnik, a védelmi miniszter azt mondta a sajtónak, hogy a katonaság kivezénylése "elkerülhetetlen, amennyiben nem enyhül a beáramlás Olaszországba", utalva ezzel arra, hogy a kelet-európai határzárak, kerítések után az egyik legforgalmasabb migránsútvonal a Földközi-tengeren át, Olaszország déli partjain keresztül halad.

Ausztriában októberben lesz országgyűlési választás, ahol a migrációt ellenző, szélsőjobboldali Szabadságpárt kiugró sikereket érhet el az előrejelzések szerint. Az olaszországi Dél-Tirol régió kormányzója szerint emiatt beszél az osztrák kormány a határrendészet megerősítéséről, hogy így védjék ki az ellenzékben lévő szélsőjobboldal vádjait. Arno Kompatscher kormányzó szerint Ausztria már korábban is bejelentette, hogy jobban ellenőrzi majd a határforgalmat, de végül nem történt semmi.