Lukrécia
15 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Trump határozott ejnye-bejnyét küldött Észak-Koreának

2017.07.06. 11:06

Az Egyesült Államok elnöke felszólította a szövetségeseit, hogy ne nézzék tétlenül Észak-Korea „nagyon-nagyon rossz viselkedését”, és újból arra figyelmeztetett, hogy a rakétakísérleteknek lesznek következményei. Donald Trump konkrét katonai lépésekről nem beszélt Varsóban, a lengyel államfővel közösen tartott sajtótájékoztatón, csak a szokásos frázisokkal ítélte el Phenjan keddi tesztjét, ami minden eddiginél komolyabb fenyegetést jelent a térségre. 

Észak-Korea sikerrel tesztelt egy interkontinentális ballisztikus rakétát, ami becslések szerint az Egyesült Államok területét is elérhetné. Ettől még erősen kérdéses, hogy mikor tudnának célba juttatni egy atomtöltettel felszerelt rakétát, de a jelek szerint erre akár éveken belül képessé válhatnak. A helyzetet súlyosbítja, hogy az amerikai rakétavédelmi rendszer nem százszázalékos, az Észak-Korea elleni bármilyen megelőző csapásnak borzasztó következményei lennének, és a térségbeli országok amúgy is inkább elkerülnék a beavatkozást.

Donald Trump Varsóban
Donald Trump Varsóban
Fotó: Carlos Barria

Trump már a múlt héten Szöulban is arra figyelmeztette Észak-Koreát, hogy „a stratégiai türelemnek vége, és rakétaprogramjuk határozott válaszért kiált”.

Mi történik Varsóban?

Itt rendezik a közép- és kelet-európai országok Három tenger kezdeményezés nevű találkozóját, amin a magyar köztársasági elnök, Áder János is részt vesz. Az MTI szerint Krzysztof Szczerski, a lengyel államfő külügyi államtitkára korábban azt mondta, hogy „Donald Trumpnak ez az első jelentős programjellegű és politikai fellépése Európában”.

Miről volt még szó?

  • Oroszországról. Andrzej Duda szerint együtt dolgoznak azon, „hogyan kezeljék Moszkva destabilizáló viselkedését”.
  • A NATO-ról. Trump megismételte: nagyon szeretné, ha a tagállamok rendesen fizetnének, és elég pénzt költenének a honvédelemre.
  • Gázszállításról. Lengyelország hosszú távú szerződést kötne amerikai cseppfolyós gáz szállítására. Ez Trump szerint azért fontos, hogy a térség országai „ne legyenek túszai az egy forrásból származó energiának”. Vagyis Oroszországnak.