Előd
10 °C
16 °C

Izrael kiakadt az UNESCO-ra, mert a világörökség része lett egy palesztin város

2017.07.07. 14:48 Módosítva: 2017.07.07. 18:28

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) izraeli nagykövete, valamint Reuven Rivlin izraeli államfő és több miniszter is felháborodásának adott hangot pénteken amiatt, hogy az UNESCO Világörökségi Bizottsága palesztin kérésre védett övezetté nyilvánította az Izrael által megszállt Ciszjordániában lévő Hebron óvárosát mint kivételes értékű helyet, írja az MTI.

Reuven Rivlin államfő zsidóellenes hazugságokat terjesztő szervezetnek bélyegezte az UNESCO-t, amely közben hallgat azokról az esetekről, ahol a brutális szélsőségesek megsemmisítik a világörökséget.

Karmel Sama-Hakohen, Izrael UNESCO-hoz akkreditált követe, Avigdor Liberman védelmi miniszter és Naftali Bennet oktatási miniszter is éles szavakkal ítélte el a Krakkóban hozott döntést. A követ már a szavazás módja miatt is tiltakozott, ugyanis bár a bizottsági ülés lengyel levezető elnöke titkos vokolást ígért, végül nyílt szavazást tartottak, így mindenki láthatta, hogy az egyes országok képviselői miként döntenek. Ezzel Hakohen szerint felszámolták annak a lehetőségét, hogy  egy arab és több másik állam Izrael javára döntsön, pedig Jeruzsálemben erre számítottak. 

"A lengyelek megmásították a világos megállapodást és eladtak minket az arab bandának" – mondta erről Sama-Hakohen, aki a szavazás után elhagyta a helyiséget.

Megjegyezte, hogy 
éppen felhívta a vízvezetékszerelője egy meghibásodás miatt, és számára ez a telefonhívás sokkal fontosabb az UNSECO döntésénél.

Előzőleg köszöntötte Hebron városának a teremben jelen lévő polgármesterét, majd emlékeztetett rá, hogy Tajszir Abu Sznina izraeli álláspont szerint terrorista, aki a nyolcvanak években izraelieket gyilkolt meg. Hakohen a kubai és a német UNESCO-küldöttet is elítélte: a kubait azért, mert nem állt fel a holokauszt áldozatainak emlékére, viszont a palesztin áldozatokért egy perces néma felállást kért, a németet pedig azért, mert mert nem ítélte el kubai társát.

A kormánytagok sem maradtak csendben

Naftali Bennet oktatási miniszter, a jobboldali nacionalista Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párt vezetője - egyúttal az UNESCO izraeli bizottságának elnöke – kijelentette, hogy "az UNESCO szavazása szégyenletes, a zsidók kapcsolata Hebronnal minden szavazásnál erősebb", és ez a kapcsolat többezer éves.

Avigdor Liberman védelmi miniszter kijelentette, hogy az UNESCO politikailag elfogult szervezet, amely szégyenletesen antiszemita, és döntései felháborítóak. "Ennek az irreleváns testületnek semmilyen döntése sem fogja megsérteni több ezer éves történelmi jogunkat a Pátriárkák barlangjához" – emelte ki Liberman.

Gilad Erdán belbiztonsági miniszter, a kormányzó Likud párt tagja szerint "a képmutatás végtelen", a palesztinok uszító és hazug kampányt folytatnak Izrael ellen az UNESCO segítségével.

Izrael számára azért különösen fontos az 1967-ben elfoglalt Ciszjordániában található Hebron, mert a hagyomány szerint a városban található Pátriárkák barlangjában, héber nevén a Makpela-barlangban temették el Ábrahám pátriárkát, Izrael népének ősatyját, akit a muszlimok Ibráhimként szintén szentként tisztelnek.