Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Órákon belül visszafoglalhatják Moszult az Iszlám Államtól

2017-07-08T111534Z 57409709 RC12E57E9F40 RTRMADP 3 MIDEAST-CRISI
2017.07.08. 13:27

Az iraki biztonsági erők várhatóan néhány órán belül teljesen az ellenőrzésük alá vonják Moszult, mert összeomlottak az Iszlám Állam dzsihadista szervezet védelmi vonalai azon a kis óvárosi területen is, amely még az utóbbi napokban az ellenőrzésük alatt volt, jelentette az MTI az iraki állami tévé szombat délelőtti híradása alapján.

A győzelemhez már csak néhány méter, néhány óra hiányzik, közölte a tévé egyik tudósítója, aki az iraki erők mögött tartózkodott.

A koalíciós erők minden légicsapása és tüzérségi lövései a dzsihadisták utolsó bástyájára összpontosult szombat reggel, erősítette meg a Reuters hírügynökség egyik tévés forgatócsoportja.

Az iraki parancsnokok elmondták az állami tévében, hogy a lázadók minden méterért orvlövészekkel és öngyilkos merénylőkkel küzdenek a sűrűn beépített óvárosban.

Haider al-Abádi iraki miniszterelnök június végén, miután a kormányerők elfoglalták annak a moszuli nagymecsetnek a romjait, amelyben a dzsihadisták három évvel ezelőtt kikiáltották "kalifátusukat", azt mondta: befellegzett az Iszlám Állam terrorszervezet "hamis államának". Fogadkozott, hogy az utolsó emberig "le fogják vadászni" a terroristákat, megölik vagy elfogják őket.

Nyitókép: 2017. július 8,  Moszul óvárosi részének fölszabadítását ünneplik iraki katonák (Fotó: Alaa Al-Marjani/Reuters)