Árpád
-2 °C
4 °C

Az utolsó emberéig harcol az Iszlám Állam

2017-07-10T121637Z 1873939136 RC1C1EEB0660 RTRMADP 3 MIDEAST-CRI
2017.07.10. 18:25

Hiába jelentette be az iraki miniszterelnök vasárnap Moszul felszabadítását, az óvárosban még mindig dörögnek a fegyverek. Az Iszlám Állam erői néhány utcányi területre húzódtak vissza, és feltételezések szerint az utolsó emberig harcolnak, számoltak be az Indexnek helyszínen tartózkodó források.

Azt már senki sem vonja kétségbe, hogy a várost visszafoglalták, és a terroristák elvesztették legjelentősebb iraki pozíciójukat. Az iraki hadsereg gépei vasárnap éjjel már a város felszabadítását bejelentő röplapokkal szórták meg az utcákat. Ahogy azonban cikkünkben írtuk, a győzelem nem jelenti a teljes békét.

Letarolt város, félig kihalt hadsereg

Az Iszlám Állam harcosai Nyugat-Moszulban egy, a Tigris folyóval határos negyedbe ásták be magukat, és miközben ostromlóik már a győzelmet ünneplik, még mindig tűz alatt tartják a környéket. A kurd Rudaw egy felvételén látszik is, ahogy egy iraki katona azután esik el egy mesterlövész golyójától, hogy társai már győzelmi szelfiket készítenek a közelben. 

Az ISIS elszántságának okairól és erejéről összefoglaló cikkünkben már részletesen írtunk. A kilenc hónapig tartó ostrom hevességét jelzi, hogy az amerikai védelmi minisztérium jelentése szerint az iraki különleges erők veszteségei május végéig elérték a negyven százalékot. 

A győzelem nem csak a még hétfőn is zajló lövöldözés miatt relatív, de a város és lakóinak helyzete is kérdéseket vet fel. Az ostrom az egykor közel 2 milliós nagyváros egész negyedeit döntötte romba. Moszul nyugati fele, ahol a leghevesebb harcok folytak, nagy részben lakhatatlanná vált. Ninive tartomány kormányzója szerint a nyugati városrész harmincszor akkora károkat szenvedett, mint a keleti, írta a Rudaw.

Az ENSZ arról ír, hogy a város 54 negyedéből 15 gyakorlatilag teljesen elpusztult, 23 pedig jelentősen károsodott.

Az iraki kormány képviselője szerint a városban 50-100 milliárd dollárnyi kár keletkezett. A pusztítás mértékének érzékeltetéséhez azonban nem is feltétlen kellenek számok, elég megnézni a frissen felszabadított negyedekbe megérkező újságírók felvételeit, amelyeken porig rombolt épületek és kiégett autók látszanak az egykori óváros helyén.

Gyilkolás mindkét irányból

A tartományt a fentiek következtében humanitárius katasztrófa is fenyegeti. Az ENSZ jelentése szerint a városból 920 ezer ember menekült el, és a fenti körülmények miatt 700 ezren továbbra is a város körül felállított táborokban élnek, ahogy azt helyszíni riportunkban be is mutattuk. Az ENSZ felhívta a figyelmet arra, hogy a menekültek ellátásához legalább 985 millió dollárra lenne szüksége, amelynek ugyanakkor csak a 43 százaléka áll rendelkezésre.

A normalitás első jelei egyébként már megjelentek a városban: egyes helyeken bekapcsolták a jelzőlámpákat és kinyitottak a boltok.

A viszonyok hosszú távú rendezése azonban nem csak az Iszlám Állam legyőzésétől, a kormány elhatározásától, és anyagiaktól függ. Ahogy bemutattuk, a környék összetett etnikai képe további konfliktusok veszélyét hordozza. A helyzetet pedig súlyosbítja, hogy sokan a felszabadító iraki erőkre sem tudnak pozitívan tekinteni: a közelmúltban egyre több hír jelent meg a hadsereg kegyetlenkedéseiről.

Egy kurd fotóriporter, Ali Arkady az iraki hadsereget kísérve szembesült azzal, hogy a felszabadító erők tárgyalás és bizonyítékok nélkül kínozzák vagy ölik meg az általuk ISIS-esnek vélt embereket, és nőket erőszakolnak meg. Felkavaró fotósorozata volt az egyik első jelentés, amely bemutatta, hogy Moszul lakói nem csak a terroristák kegyetlenkedéseitől szenvednek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?