Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Moszulból kiverték őket, a környező falvakat viszont elfoglalták a dzsihadisták

2017.07.11. 12:31

Az Iszlám Állam moszuli veresége ellenére elfoglalta a várostól délre fekvő falvak többségét - írja a helyi lakosok és az iraki hadsereg egyik tisztjére hivatkozva az MTI.

Bár Haider al-Abádi iraki kormányfő hétfőn hivatalosan is bejelentette, hogy a biztonsági erők visszafoglalták Moszult, a gépfegyverekkel és aknavetőkkel felszerelkezett szélsőségesek nem adják fel a harcot. A dzsihadisták megszerezték a Tigris folyó nyugati partján, Moszultól mintegy 70 kilométerre délre található Imám Garbi nevű település több mint 75 százalékát, és erősítést várnak.

Szakértők szerint hasonló jellegű támadásokra lehet számítani most, hogy a szélsőségesek elveszítették Moszult, és visszaszorultak a sivatagos, vidéki területekre Irakban. Az Iszlám Állam ellen alakult, Washington által vezetett nemzetközi koalíció is figyelmeztetett, hogy a moszuli győzelem nem jelenti egyben a dzsihadisták rémuralmának végét.

Eközben az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságát vezető Zeid Raad al-Husszein keddi közleményében igazságosságra és a megbékélésre szólította fel Irakot. Zeid szerint fel kell tárni az emberi jogi visszaéléseket és a dzsihadisták által elkövetett bűnöket, majd - ha a helyzet engedi -, helyre kell állítani a jogállamiságot a szélsőségesektől visszaszerzett területeken.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet független bizottság létrehozását javasolta az Iszlám Állam, valamint az iraki és a koalíciós erők által a moszuli civilek ellen elkövetett bűnök kivizsgálására.

A moszuli lakosok által átélt borzalmak, valamint az emberi élet minden szembenálló fél részéről tapasztalt semmibe vétele nem maradhatnak büntetlenül

- mondta Lynn Maalouf, az AI közel-keleti részlegének igazgatója.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?