Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-2 °C
5 °C

Donald Trump megvédte az orosz jogásszal találkozó fiát

2017.07.12. 15:35

Védelmébe vette fiát szerdán a Twitteren Donald Trump amerikai elnök, miután kiderült, hogy ifjabb Donald Trump találkozott egy orosz ügyvéddel, aki egy közvetítő szerint az orosz kormány támogatásának részeként terhelő adatokat ajánlott fel neki Hillary Clintonnal kapcsolatban, írja az MTI.

"A fiam, Donald remek munkát végzett tegnap. Nyitott volt, transzparens és ártatlan. Ez a politikatörténet legnagyobb boszorkányüldözése. Szomorú"

– írta az elnök, miután ifjabb Donald Trump tegnap a Fox News hírcsatorna vendége volt, és élőben nyilatkozott az ügyről. 

Ezzel párhuzamosan Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Brüsszelben azt mondta, hogy nem tudott az orosz ügyvéd és Trump fiának találkozójáról, de érthetetlennek tartja, hogy azért hibáztassanak valakit, mert találkozik egy jogászzal. A Kreml is tudatta szerdán: soha semmilyen kapcsolatban nem álltak Natalja Veszelnyickajával. "Mondtuk már, hogy semmit nem tudunk erről a történetről. Sosem álltunk kapcsolatban ezzel a jogásszal. Semmi köze hozzánk" – hangsúlyozta Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin szóvivője.

A Trump fiú nyilvánosságra hozta a leveleket

Ifjabb Donald Trump maga hozta nyilvánosságra azt a levélváltást, melyet egy Rob Goldstone nevű ismerősével folytatott. Goldstone azzal kereste meg az akkori republikánus párti elnökjelölt fiát, hogy egy közös moszkvai ismerősük szeretné, ha találkozna egy orosz ügyésszel, aki terhelő adatokat tudna átadni Hillary Clinton demokrata párti elnökjelöltről. Goldstone világosan leírta, hogy érzékeny információról van szó, és ez Oroszország és kormánya támogatásának része Trump kampányához. Ha ez az, aminek látszik, akkor imádni fogom – válaszolta ifjabb Donald Trump, és később Jared Kushnerrel, Trump vejével és Paul Manaforttal, Trump később orosz üzleti kapcsolatai miatt leváltott akkori kampányfőnökével együtt találkozott is az ügyvéddel.

Az ügyvéd kedden úgy nyilatkozott, hogy Trump olyasmit látott bele a javaslatba, ami nem is volt benne, sosem rendelkezett semmilyen terhelő információkkal Clintonról. Ezt követően tette közzé maga ifjabb Donald Trump a levelezését Goldstone-nal egy közlemény kíséretében, melyben azt írta: azt hitte, valamilyen tanulmányt kínálnak fel neki, de a találkozó végül teljesen értelmetlen volt, a nő orosz örökbefogadási ügyekről és az úgynevezett Magnitszkij-törvényről akart vele beszélni.

A Trumpot és kampánycsapatát Oroszországgal való összejátszással vádolók a levelezés nyilvánosságra kerülését úgy értékelik, hogy ezzel előkerült "a füstölgő pisztoly", amely azt bizonyítja, hogy Trump fia nem vonakodott orosz állami segítséget elfogadni apja győzelme érdekében.