Judit
2 °C
7 °C

Lakóparkká alakítják Hitler 1936-os olimpiai faluját

GettyImages-452840182
2017.07.12. 05:50

Lakónegyedet alakítanak ki Berlin mellett az 1936-os olimpia résztvevőinek épített faluban. Adolf Hitler és a nemzetiszocialista Németország számára nagy jelentősége volt az 1936-os nyári olimpia megrendezésének. A náci rezsim el akarta kápráztatni a világot az új épületekkel.  

Az eseményre 49 ország 4 ezer sportolója érkezett Berlinbe. Az ő elszállásolásukra a Berlintől 10 kilométerre nyugatra fekvő Wustermarkban építették meg az olimpiai falut. A gigantikus berlini olimpiai stadionnal és a mellette lévő hatalmas, náci seregszemlékre is használt sportpályával ellentétben az olimpiai falut igazán emberléptékűre tervezték.

Az 50 hektáros telekre nem nagyméretű blokkházakat építettek, hanem a zöldövezeti, parkos részre ritkásan helyeztek el 136 egyszintes és 5 kétszintes sorházat. Emellett volt egy nagyobb méretű fogadóépület, egy hatalmas étterem, konyha, sportcsarnok, uszoda, szauna és kórház is. Az olimpiai stadiont is megálmodó Werner és Walter March által tervezett faluban a házak helyét úgy jelölték ki, hogy azok Németország térképét adják ki, az egyes házakat pedig ennek megfelelően német városokról nevezték el. 

Azzal már a tervezéskor is kalkuláltak, hogy az olimpia után a területet a német hadsereg kapja meg, ezért is nevezték a helyet "a világ legszebb kaszárnyájának". 

Az olimpia után a Wehrmacht használta a területet, majd 1945 után a szovjet Vörös Hadsereg vette birtokba egészen 1992-ig. Ezután fennállt a veszély, hogy a történelmi épületek végleg az enyészeté lesznek, közülük sok be is omlott. Az ingatlant jelenleg egy alapítvány kezeli, ami igyekszik állagmegőrzést végezni. A terület műemléki védettséget élvez. 

A harmincas években épült komplexum mai szemmel is modernnek számít, ami ingatlanfejlesztésre alkalmas területté teszi az egykori olimpiai falut. Egy befektető most rendbe hozná a házakat, és lakóparkká alakítaná a területet. Néhány helyen a régi épületek már nem tarthatók meg, itt új sorházakat kell építeni.

Berlinben és környékén nincs elég lakóingatlan, így a beruházás enyhíthet az ínségen. Az első ütemben 450 öröklakást vagy bérlakást adnának át mintegy 50 millió eurós beruházásból. A tervek szerint 2019-ben vagy 2020-ban már be is költözhetnek az első lakók az egykori olimpiai faluba.  

(A Die Zeit és a deutschlandfunkkultur.de alapján)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?