Lakóparkká alakítják Hitler 1936-os olimpiai faluját

GettyImages-452840182
2017.07.12. 05:50

Lakónegyedet alakítanak ki Berlin mellett az 1936-os olimpia résztvevőinek épített faluban. Adolf Hitler és a nemzetiszocialista Németország számára nagy jelentősége volt az 1936-os nyári olimpia megrendezésének. A náci rezsim el akarta kápráztatni a világot az új épületekkel.  

Az eseményre 49 ország 4 ezer sportolója érkezett Berlinbe. Az ő elszállásolásukra a Berlintől 10 kilométerre nyugatra fekvő Wustermarkban építették meg az olimpiai falut. A gigantikus berlini olimpiai stadionnal és a mellette lévő hatalmas, náci seregszemlékre is használt sportpályával ellentétben az olimpiai falut igazán emberléptékűre tervezték.

Az 50 hektáros telekre nem nagyméretű blokkházakat építettek, hanem a zöldövezeti, parkos részre ritkásan helyeztek el 136 egyszintes és 5 kétszintes sorházat. Emellett volt egy nagyobb méretű fogadóépület, egy hatalmas étterem, konyha, sportcsarnok, uszoda, szauna és kórház is. Az olimpiai stadiont is megálmodó Werner és Walter March által tervezett faluban a házak helyét úgy jelölték ki, hogy azok Németország térképét adják ki, az egyes házakat pedig ennek megfelelően német városokról nevezték el. 

Azzal már a tervezéskor is kalkuláltak, hogy az olimpia után a területet a német hadsereg kapja meg, ezért is nevezték a helyet "a világ legszebb kaszárnyájának". 

Az olimpia után a Wehrmacht használta a területet, majd 1945 után a szovjet Vörös Hadsereg vette birtokba egészen 1992-ig. Ezután fennállt a veszély, hogy a történelmi épületek végleg az enyészeté lesznek, közülük sok be is omlott. Az ingatlant jelenleg egy alapítvány kezeli, ami igyekszik állagmegőrzést végezni. A terület műemléki védettséget élvez. 

A harmincas években épült komplexum mai szemmel is modernnek számít, ami ingatlanfejlesztésre alkalmas területté teszi az egykori olimpiai falut. Egy befektető most rendbe hozná a házakat, és lakóparkká alakítaná a területet. Néhány helyen a régi épületek már nem tarthatók meg, itt új sorházakat kell építeni.

Berlinben és környékén nincs elég lakóingatlan, így a beruházás enyhíthet az ínségen. Az első ütemben 450 öröklakást vagy bérlakást adnának át mintegy 50 millió eurós beruházásból. A tervek szerint 2019-ben vagy 2020-ban már be is költözhetnek az első lakók az egykori olimpiai faluba.  

(A Die Zeit és a deutschlandfunkkultur.de alapján)