Trump fia e-mailekkel bizonyítja az orosz ügyvédnő Hillary Clintonra vonatkozó ígéreteit

2017.07.12. 08:26

Ifjabb Donald Trump, az amerikai elnök legidősebb fia kedden elektronikus levelek sorát hozta nyilvánosságra, amelyek szerinte azt bizonyítják, hogy Natalja Veszelnyickaja orosz ügyvédnő valóban ígért a tavalyi elnökválasztási kampányban Hillary Clinton demokrata elnökjelöltről terhelő dokumentumokat, amelyeket az orosz főügyész bocsátott volna rendelkezésére, írja az MTI.

Donald Trump legidősebb fia kedden délelőtt azt követően hozta nyilvánosságra az e-maileket, hogy Veszelnyickaja ügyvédnő az NBC televíziónak Moszkvában nyilatkozva tagadta, hogy ilyen jellegű dokumentumokat ajánlott volna.

Az ifjabb Donald Trump által nyilvánosságra hozott egyik elektronikus levélben - amelyet Rob Goldstone zenével foglalkozó reklámszakember küldött neki tavaly júniusban - az olvasható: "Oroszország főállamügyésze... felajánlotta, hogy a Trump-kampány rendelkezésére bocsát néhány hivatalos dokumentumot és információt, amely gyanúba keveri Hillary Clintont és oroszországi ügyleteit, s ez nagyon hasznos lehet édesapádnak".

Goldstone az angol nyelvű levélben a Crown prosecutor (koronaügyész) kifejezést használta, jóllehet Oroszországban ilyen tisztség utoljára a cári időkben létezett. Goldstone a levélben arról is ír, hogy "ez nyilvánvalóan nagyon magas szintű és érzékeny információ, de része annak a támogatásnak, amelyet Oroszország és kormánya nyújt Trumpnak".

A többi e-mailben a találkozó megszervezéséről, a moszkvai kapcsolattartóról - Emin Agalarov énekes-dalszerzőről és Donald Trumppal kapcsolatot kereső ingatlanfejlesztő édesapjáról, Araz Agalarovról - esik szó. Kiderül belőlük, hogy Araz Agalarov találkozott az orosz főügyésszel, és e találkozón merült fel, hogy a Trump-kampánytörzsnek átadnának Hillary Clinton oroszországi ügyleteiről szóló, terhelő tartalmú dokumentumokat. Goldstone levélben javasolta ifjabb Donald Trumpnak a közvetlen találkozót Emin Agalarovval, megjegyezve, hogy a javaslatot elküldhetné Donald Trumpnak is, de "mivel rendkívül érzékeny dolog, ezért azt akartam, hogy te tudj róla először". Trump fia elfogadta az ajánlatot.

Az amerikai tőzsdeindexek egy időre jelentősen estek a Trump fia által nyilvánosságra hozott információk hatására.

Hírszerzési bizottság

Az amerikai szenátus hírszerzési bizottsága meghallgatásra készül behívni Donald Trump elnök legidősebb fiát, akitől dokumentumok bemutatását is várja - közölte kedden a szenátus egyik, magát megnevezni nem akaró tisztségviselője a Reuters hírügynökséggel. A testület azután döntött így, hogy az amerikai elnök legidősebb fia közzétette ezeket az emaileket.

A szenátus hírszerzési bizottsága már hétfőn is jelezte, hogy meghallgatná az ifjabb Trumpot, miután a The New York Times ebben a témában cikket közölt. Donald Trump fia ügyvédje útján jelezte: készséggel áll a tavalyi választási kampányba történt esetleges orosz beavatkozásokat vizsgáló kongresszusi bizottságok rendelkezésére.

Közben a New York Times hosszú hónapok óta rajta volt az egész sztorin, az újságíró, Jared Yatex Sexton pedig konkrétan agyérgörcsöt kapott, amikor meglátta, hogy Trump fia egész egyszerűen csak kiposztolja a leveleket, mintha az nem jelentene semmit. 

A teljes összeomlást a Twitterén lehet végigkövetni.  • Hírek
  • Hírek