Natália
1 °C
7 °C

Gigantikus fenyegetőzések a hálistennek nem létező verespataki aranybánya miatt

2017.07.15. 14:28

Több mint három éve eldőlt, hogy nem lesz a környezetre veszélyt jelentő (ez némi eufemizmus a Tisza élővilágát 2000-ben töknrevágó tragédia óta) ciános technikával működő aranybánya az erdélyi Verespatakon, sőt semmilyen sem: az addig a kanadai befektetőt támogató román állam 2014-re meghátrált a tüntetéshullám és a nemzetközi tiltakozások miatt, annyira, hogy az aranybánya által fenyegetett települést még az Unesco világörökségi listájára is feltették, ezzel is ellehetetlenítve a bő 300 tonnányi aranyat rejtő terület szétkapását.

A harc azonban azóta is tart, csak éppen már nem a természet, a kulturális örökség és a helyiek ellen, hanem a román állam és a kanadai bányamogul, a Gabriel Resources között. Ők a korábbi szerződéseikre és a végül el sem induló kitermelésre való majd két évtizedes várakozásukra hivatozva elmaradt hasznukat követelik. Nem cicóznak, júniusban 4,4 milliárd dolláros kártérítési igényt jelentettek be – 4 milliárd dollár, az a román GDP kettő százaléka.

A román állam erre most bejelentette, hogy a kanadaiak elmulasztottak befizetni 8.6 millió dollárnyi áfát a 2011 és '16 között vásárolt árukért és szolgáltatásokért, amit most kérnek szépen gyorsan rendezni, plusz bünti, plusz kamatok.

A Gabriel Resources nem tartja véletlennek az időzítést és, mint a Guardian írja, szimpla megtorlásról beszél, amiért ők nemzetközi döntőbírósághoz fordultak Romániával szemen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?