Zelma, Rajmund
6 °C
11 °C

Trump ügyvédje: Nézz a hátad mögé, te ribanc!

2017.07.15. 12:13

Trump sajátos elnöki kommunikációja teljesen szokványosnak és decensnek tűnik ahhoz képest, ahogy a saját ügyvédje áll bele a vitákba. Marc Kasowitz az orosz kapcsolat ügyében védi Trumpot, ami azon kívül, hogy éppenséggel ez az amerikai politikát leginkább lázban tartó kérdés, azért is kiemelten fontos pozíció, mert a Fehér Ház nagyon igyekszik lehetőleg csak ügyvédeken keresztül kommunikálni a kérdésről, ezzel is tolva magától a témát (és így talán néhány újabb kommunikációs bakit is megelőzhetnek, gondolhatják).

Kasowitz tehát jelentős figura, komoly ügyvédi tapasztalattal, ehhez képest meglepő, hogy mennyire amatőr és zsigeri módon reagál a bírálatokra. Most az ügyvédnek egy ismeretlen kritikusával váltott e-mail-váltása került nyilvánosságra. A levélküldő azt írta az elnök jogi megbízottjának, hogy Kasowitznak szerinte le kellene mondania, miután azt írták róla, hogy nem volt biztonsági átvilágítása, alkoholproblémái vannak és közvetlen munkatársai kifogásokkal élnek vele szemben. (Kasowitzék élesen tagadták a vádakat.)

A ”resign now” („Azonnal mondjon le”) subjecttel ellátott szerda esti e-mailre az elnök védője késlekedés nélkül válaszolt. Így: 

Mostantól rajtad vagyok. Ha baszakszol velem, nézzük meg, ki vagy. Nézz a hátad mögé, te kurva!

Mr. Kasowitz ezen kívül azzal a szerény javaslattal élt, hogy:

Ne félj, te darab szar! Álljál fel! Ha nem hívsz fel, azt jelenti, egyszerűn félsz.

Az asszertivitás-skála csúcsait döngetve az amerikai elnök ügyvédje ezután ismét kihangsúlyozta meggyőződését a kölcsönös megértés és a jövőbeli hatékony kommunikáció fontosságáról:

Már tudom, hol laksz, rajtad vagyok. Persze fel is hívhatsz. De látni fogsz még. Ígérem. Haver.

Könnyfakasztó látni a finom retorikai változást, miután az ügyvéd válaszai nyilvánosságra kerültek.

Annak az embernek, aki ezt az e-mailt küldte, joga van a saját véleményéhez, nem lett volna szabad ilyen helytelenül válaszolnom. Ezt most meg is kívánom neki írni. Ez egy olyan helyzet, amiben az ember szeretné visszaforgatni az óra kerekét, de persze erre nem vagyok képes.