Judit
3 °C
7 °C

Az életével játszik egy miniszoknyás szaúdi nő

2017.07.17. 23:58

Nyomozás lett Szaúd-Arábiában abból a pár másodperces videóból amelyen egy rövid szoknyás lány sétál a bigott vallási törvényekkel működtetett vahabita királyság egyik óvárosában – írta az arab szaúdi Okaz.com.sa nyomán a BBC. (Az arab oldalon a lányból ennyi látható.)

A felvétel először a Snapchaten, aztán a Twitteren jelent meg, a lányra Khalúd (Halhatatlan) művésznéven hivatkoznak, de a hírekből nem derül ki, hogy a hatóságok tudják-e, hogy ki van a felvételen, amelyen a lány arca is látható.

Szaúd-Arábiában nyilvános helyeken a nők  csak a test teljes felületét eltakaró, a hajat is feltétlenül elfedő ruházatban jelenhetnek meg, szabad mozgásuk is erősen szabályozott, jogosítványhoz is csak férjük, hajadonok esetében apjuk engedélyével juthatnak.

A lázadással felérő videó élénk vitát váltott ki a közösségi oldalakon, volt, aki a lány bátorságát dicsérte, más súlyos büntetésért kiáltott. „Azt hittem bombát robbantott vagy megölt valakit, erre kiderül, hogy a történet egy szoknyáról szól, amely sokaknak nem tetszik. Nem tudom, hogyan valósul meg a Vízió 2030, ha letartóztatják” – idézte a BBC az elítélő reakciókat kommentáló írót, filozófust. Vael al-Gasszim a Vízió 2030-cal a váratlanul trónörökösé tett 31 éves koronaherceg, Mohamed bin Szalman által felvázolt programra utalt, amely egy modernebb, gazdaságilag az olajexporttól független országot ígér, újfajta gondolkodást feltételező oktatással.

A Twitteren 41 ezer követőt maga mögött tudó író, Ibrahim al-Munajif szerint viszont káoszhoz vezet, ha az emberek szembeszegülnek a törvénnyel

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?