Előzetes letartóztatásba helyezték az Amnesty törökországi vezetőjét

2017.07.18. 10:39 Módosítva: 2017.07.18. 11:14

Fegyveres terrorszervezet támogatása gyanújával előzetes letartóztatásba helyeztek Törökországban hat, korábban őrizetbe vett emberi jogi aktivistát - jelentette kedden a Dogan török hírügynökség.

Az Amnesty International (AI) törökországi irodájának vezetőjét, Idil Esert, valamint a többi kilenc jogvédőt július 5-én állította elő a török rendőrség az isztambuli Nagy-szigeten (Büyükada) található egyik szállodában. Az AI közleményében azt írta: az aktivisták kiberbiztonsági és adatkezelési tréningen vettek részt.

Idil Eser
Idil Eser
Fotó: Amnesty International

A kedden letartóztatottak között van egy svéd és egy német állampolgár is. Az ügy további négy érintettjét bírói felügyelet mellett szabadon engedték, de egyúttal megtiltották nekik, hogy külföldre utazzanak - írta az MTI. 

Az NTV török hírtelevízió beszámolója alapján Meric Eyüpoglu, a letartóztatottak ügyvédje újságíróknak azt mondta:

senkitől nem kapott választ arra a kérdésre, hogy védencei melyik terrorszervezet működését segítették volna.

Nils Muiznieks, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa korábban "rendkívül súlyos" aggodalmát fejezte ki az őrizetbe vételek miatt, illetve arra szólította Ankarát, hogy hagyjon fel a civil társadalom munkájába való önkényes beavatkozással.

Később ENSZ-szakértők egy csoportja "boszorkányüldözésnek" minősítette a jogvédők ellen zajló eljárást. Mint írták:

riasztó, hogy a török hatóságok rendszeresen a terrorizmus elleni harcra hivatkoznak a másként gondolkodók elleni fellépésük igazolására.

A török kormány a tavaly júliusi puccskísérlet után rendkívüli állapotot vezetett be az országban, és azóta is keményen fellép az általa terrorszervezeteknek nyilvánított csoportokkal szemben, köztük az összeesküvésért felelőssé tett Fethullah Gülen, Amerikában élő muzulmán hitszónok nemzetközi hálózata ellen, amelynek követőit terroristákként kezeli. A mozgalom tagjai a török vezetés állításai szerint hosszú évek alatt szivárogtak be az államigazgatás szerveibe.

Az elmúlt egy évben a hatóságok több mint 50 ezer embert helyeztek előzetes letartóztatásba, és körülbelül 170 ezer ember ellen indítottak eljárást, köztük katonák, rendőrök, bírák, ügyészek, egyetemi tanárok, üzletemberek, újságírók és minisztériumi alkalmazottak ellen. Mindemellett nagyjából 150 ezer embert elbocsátottak vagy felfüggesztettek állásából.

Idén júniusban letartóztatták az AI törökországi irodája igazgatótanácsának elnökét, Taner Kilicet is, akit azzal vádolnak, hogy kapcsolatban áll a gülenistákkal.  • Hírek
  • Árfolyam