Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1%

Trump feladta az Obamacare elleni harcot

2017.07.18. 22:22

"Hagyni fogjuk, hogy az Obamacare kudarcot valljon, és aztán jöhetnek majd hozzánk a demokraták" - mondta Donald Trump amerikai elnök, amikor kiderült, hogy négy republikánus politikus szavazott át a demokratákhoz az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény visszavonásáról szóló szenátusi szavazásban. Obama elnök egészségügyi rendszerét így nem sikerült visszavonni, ezért váltott Trump taktikát, és álláspontot.

Az Obamacare visszavonása Trump egyik központi kampányígérete volt a mexikói határra épített fal, és a "washingtoni mocsár lecsapolása" mellett, és elég kellemetlen neki, hogy beletört a bicskája. Igaz, az új egészségbiztosítási rendszer éppen azoktól szegényebb rétegektől vette volna el az Obamától kapott kedvezményeket, akik Trumpot megszavazták elnöknek.

A CNN elemzői példátlan kudarcnak látják az esetet: Trumpnak úgy nem sikerült egyik fontos kampányígéretét sem véghezvinnie fél év alatt, hogy a pártja van többségben a szenátus mindkét házában. Az elnök népszerűségi indexe történelmi mélységekben, és ráadásnak egyre nagyobb hullámokat vet az állítólagos orosz kapcsolatai és kampánysegítsége körüli botrány is.

Trump a Twitteren kedden délután már úgy kommentálta a kudarcot, hogy "ahogy mindig is mondtam, várjuk meg, míg az Obamacare csődöt mond, és utána csináljunk közösen egy nagyszerű egészségbiztosítási tervet".