Aliz
6 °C
14 °C

Az egyik legjelentősebb emberi jogi díjat kapta meg a Magyar Helsinki Bizottság

2017.07.20. 10:07

A világ egyik legjelentősebb magánalapítású emberi jogi díját idén a Magyar Helsinki Bizottság nyerte el Jane McAdam ausztrál jogász kutatóval megosztva. Az elismerést és a vele járó 50 ezer eurós, azaz mintegy 15 millió forintos pénzdíjat nagyszabású gálán veszi át július 20-án Pardavi Márta, a magyar civil szervezet társelnöke Lisszabonban – ezt maga a civil szervezet közölte.

A Gulbenkian-díj zsűrije „egyedinek és példamutatónak” ítélte az 1989-ben alapított Magyar Helsinki Bizottságot. Kiemelték, hogy a menedékkérőknek és hontalanoknak ingyenes jogi segítséget nyújtó szervezet a hatalom túlkapásaival szembeni civil ellenállásra mutat példát. A zsűri szerint az egyesület a „menekültek hangjának” számít még a mostani kritikus időszakban is, amikor az állami menekültpolitika embertelen és jogtipró módon működik Magyarországon.

Az indoklás kitér arra, hogy a Magyar Helsinki Bizottság a hatósági, rendőri erőszak áldozatait is hatékonyan képviseli. Az elismerésben fontos szerepet kapott az is, hogy 2004 óta a magyar civil szervezet maga működtet egy nemzetközi, négynyelvű, online elérhető menedékjogi tudásbázist is

„A díj a Helsinki Bizottság két és fél évtizedes emberi jogi és menekültsegítő munkájának kimagasló elismerése. Megerősíti hitünket, hogy a növekvő idegenellenesség és a független civil szervezeteket sújtó méltatlan támadások ellenére is jó úton járunk, és folytatnunk kell munkánkat” – nyilatkozta Pardavi Márta, a magyar civil szervezet társelnöke.

A Gulbenkian-díjat évente adják át példamutató külföldi és portugál szervezeteknek és személyeknek. Az alapító, Calouste Gulbenkian (1869–1955) örmény-portugál üzletember élete során a világ egyik legbőkezűbb mecénásának számított. 2012-ben a Daniel Barenboim vezette, a palesztin–zsidó megbékélést szolgáló Nyugat–Keleti Díván Zenekar kapott Gulbenkian-díjat. 2013-ban az Alexandriai Könyvtár következett, majd a betegeket, rászorulókat és menekülteket segítő Szent Egyed Közösség, valamint Denis Mukwege kongói orvos, aki életét az erőszak áldozatai istápolásának szentelte. Tavaly az Amazonas-menti indián közösséget segítő brazil FAS civil szervezet kapta a rangos elismerést.

Idén a Helsinki Bizottság mellett Jane McAdam ausztrál jogász professzort is díjazták. Ő a menedékjog nemzetközi hírű szakértője.

Az emberi jogi díjjal idén 50–50 ezer eurós pénzjutalom jár. A Helsinki Bizottság esetében az az abszurd helyzet áll fenn, hogy ez az összeg mintegy kétszerese annak 7,2 milliónak, amely fölött – „közvetett vagy közvetlen külföldi támogatás” esetén – eleget kellene tennie a regisztrációs kötelezettségnek, amelyet a civilellenes törvény kényszerít a hazai szervezetekre. Erre a Helsinki Bizottság továbbra sem hajlandó. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?