Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Egy éve eltűnt német tinédzserlányt találhattak meg Moszul romjai között

2017.07.20. 10:15 Módosítva: 2017-07-20 11:52:04

Moszul romjai között találhatták meg azt a 16 éves német lányt, aki egy évvel ezelőtt tűnt el Szászországból.

A Bild azt írja: az Iszlám Állam fővárosának számító Moszul elfoglalásakor iraki katonák kiáltásokat hallottak egy romos házból. A romok között egy sápadt, rémült fiatal lányt találtak, aki a karján és a mellkasán sebesült meg.

A katonák először azt gondolták, hogy egy jezidi nőt találtak, akit az ISIS harcosai szexrabszolgaként használtak. Az egység parancsnoka ki akarta a hallgatni a lányt, de kiderült, hogy nem beszél kurdul.

Azt akarták megtudni tőle, hol rejtőznek a közelben ISIS-harcosok, de a lány csak nézett maga elé, nem válaszolt. Amikor a parancsnok a közelben lévő iraki civileket kérdezte ki, hogy ismerik-e a lányt, ők sem akartak válaszolni. Az egyik katona elmondása szerint feltehetően azért, mert féltek a fiatal lánytól.

A katonák számára ekkor derült ki, hogy a lány maga is az Iszlám Állam harcosa, aki megtalálása előtt több terroristával együtt egy alagútban rejtőzött el. Az egyik iraki katona tudott pár szót németül, a lány erre azonnal reagált. Egyelőre folyik a lány azonosítása. Nagy valószínűséggel a tavaly a szászországi Pulsnitzből eltűnt Linda W.-t találták meg, a kép alapján legalábbis eléggé hasonlít rá. Az iraki biztonsági erők egyelőre azt közölték: a múlt héten 20 dzsihadista nőt vettek őrizetbe Moszulban, köztük öt német volt, de mindannyian 30 év körüliek.

A tavaly eltűnt Linda W. evangélikus családban nőtt fel. Szülei válása után anyjával és nevelőapjával élt jó körülmények között egy családi házban, az iskolában jó jegyei voltak. A fiatal lány az interneten keresztül radikalizálódott. Vásárolt egy Koránt, elkezdett hosszú ruhákban járni, fejkendőt viselni, majd muszlim hitre tért. 2016-ban elutazott Isztambulba, onnan pedig Szíriába. Ott csatlakozhatott az Iszlám Államhoz.

A lány ellen nem adtak ki elfogatóparancsot Németországban, mert eddig nem volt bizonyíték arra, hogy csatlakozott volna az Iszlám Államhoz. Ha ez bebizonyosodik, nyomozás indul ellene Németországban is. A lány ellen korábban államellenes cselekmény előkészületéért indult eljárás, de eltűnése után ezt megszüntették.  

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?