Rudolf
1 °C
13 °C

Egy éve eltűnt német tinédzserlányt találhattak meg Moszul romjai között

2017.07.20. 10:15 Módosítva: 2017.07.20. 11:52

Moszul romjai között találhatták meg azt a 16 éves német lányt, aki egy évvel ezelőtt tűnt el Szászországból.

A Bild azt írja: az Iszlám Állam fővárosának számító Moszul elfoglalásakor iraki katonák kiáltásokat hallottak egy romos házból. A romok között egy sápadt, rémült fiatal lányt találtak, aki a karján és a mellkasán sebesült meg.

A katonák először azt gondolták, hogy egy jezidi nőt találtak, akit az ISIS harcosai szexrabszolgaként használtak. Az egység parancsnoka ki akarta a hallgatni a lányt, de kiderült, hogy nem beszél kurdul.

Azt akarták megtudni tőle, hol rejtőznek a közelben ISIS-harcosok, de a lány csak nézett maga elé, nem válaszolt. Amikor a parancsnok a közelben lévő iraki civileket kérdezte ki, hogy ismerik-e a lányt, ők sem akartak válaszolni. Az egyik katona elmondása szerint feltehetően azért, mert féltek a fiatal lánytól.

A katonák számára ekkor derült ki, hogy a lány maga is az Iszlám Állam harcosa, aki megtalálása előtt több terroristával együtt egy alagútban rejtőzött el. Az egyik iraki katona tudott pár szót németül, a lány erre azonnal reagált. Egyelőre folyik a lány azonosítása. Nagy valószínűséggel a tavaly a szászországi Pulsnitzből eltűnt Linda W.-t találták meg, a kép alapján legalábbis eléggé hasonlít rá. Az iraki biztonsági erők egyelőre azt közölték: a múlt héten 20 dzsihadista nőt vettek őrizetbe Moszulban, köztük öt német volt, de mindannyian 30 év körüliek.

A tavaly eltűnt Linda W. evangélikus családban nőtt fel. Szülei válása után anyjával és nevelőapjával élt jó körülmények között egy családi házban, az iskolában jó jegyei voltak. A fiatal lány az interneten keresztül radikalizálódott. Vásárolt egy Koránt, elkezdett hosszú ruhákban járni, fejkendőt viselni, majd muszlim hitre tért. 2016-ban elutazott Isztambulba, onnan pedig Szíriába. Ott csatlakozhatott az Iszlám Államhoz.

A lány ellen nem adtak ki elfogatóparancsot Németországban, mert eddig nem volt bizonyíték arra, hogy csatlakozott volna az Iszlám Államhoz. Ha ez bebizonyosodik, nyomozás indul ellene Németországban is. A lány ellen korábban államellenes cselekmény előkészületéért indult eljárás, de eltűnése után ezt megszüntették.