Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

A Financial Times szerint Orbán mélyíti a Kelet-Nyugat megosztottságot

2017.07.23. 13:05

A Financial Times című brit üzleti napilap vasárnap az online felületén a lengyelországi igazságügyi reformmal és ezzel kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök tusnádfürdői beszédével foglalkozott, írja az MTI. A cikk azt emelte ki, hogy Orbán Viktor beszédében megfogadta, hogy megvédi Lengyelországot az Európai Unió szankcióival szemben.

A lap szerint a magyar miniszterelnök kijelentésével elmélyítette a Kelet- és Nyugat-Európa közötti megosztottságot, és Orbán Viktor a lengyel igazságügyi reformot védelmébe vevő megjegyzései nyomán valószínűsíthető, hogy

a közép- és kelet-európai miniszterelnökök, valamint nyugati kollégáik között heves konfrontáció várható.

A lengyel igazságügyi reformok Orbán 2013-ban bevezetett reformjait tükrözik, amelyek elhallgattatták a bírákat felváltva őket a Fidesz megbízottjaival, fogalmazott a szerkesztőségi véleménycikk.

A cikk megjegyezte, szerdán Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke szankciókat helyezett kilátásba, amelyek megszüntethetik Lengyelország uniós szavazati jogát, valamint bizonyos támogatásokat, bevezetésükhöz ugyanakkor minden tagállam – köztük Magyarország – egybehangzó jóváhagyására szükség van.