Judit
2 °C
7 °C

Tűzszünet és választások jöhetnek Líbiában

2017.07.25. 14:43

Sikerült megállapodnia kedden Fájez esz-Szarrádzs nemzeti egységkormányának és a keletet uraló Kalifa Haftar tábornoknak az Emmanuel Macron által szervezett tárgyaláson, így hamarosan tűzszünet és választások jöhetnek majd Líbiában – írja az AFP.

Ez azt jelenti, hogy a vártnál jóval sikeresebb volt a két vezető Párizs melletti találkozója, Macronék ugyanis korábban azt hangsúlyozták, hogy nem számítanak jelentős előrelépésekre. Erre engedett következtetni egyénként a két vezető előző, májusi megbeszélése is, ahol lényegében semmit nem tudtak elérni a felek. 

Szarrádzs egységkormánya 2016 márciusában kezdte meg működését Tripoliban, a tobruki hatalom parlamentje – mely Haftár tábornok támogatását élvezi – azonban nem ismerte el azt. Ennek fényében különösen fontos az, hogy most látszólag sikerült megállapodniuk, ezzel ugyanis végre megszűnhet a Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatása és megölése óta tartó kaotikus állapot az országban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?