Bíróság előtt a német neonáci tömeggyilkos csoport utolsó élő tagja

2017.07.25. 16:41

Kedden a német szövetségi bíróság megvádolta a 42 éves Beate Zschäpét, a neonáci Nemzetiszocialista Földalatti Mozgalom (Nationalsozialistischer Untergrund, NSU) utolsó túlélő tagját. A mozgalom tehető felelősség a 2000 és 2007 között elkövetett tíz gyilkosságért: 8 törököt, egy görögöt és egy német rendőrnőt öltek meg. Ezen kívül két bombatámadással és 15 bankrablással is vádolják őket, írta a Reuters.

Beate Zschäpe 2017. július 19-én a bíróságon
Beate Zschäpe 2017. július 19-én a bíróságon
Fotó: Michaela Rehle

Zschäpe tagadta, hogy elkövette volna a vádban szereplő bűncselekményeket, de ügyvédjével azt üzente, morálisan felelősnek érzi magát, mert nem állította meg társait. Két feltételezett tettestársa 2011-ben öngyilkosságot követett el, mikor a rendőrség véletlenül felfedte a csoport tartózkodási helyét.

A szövetségi ügyész azt állítja, négy év meghallgatásai alapján Zschäpe az NSU szélsőjobboldali terrorszervezet alapítója és tagja volt, a bűncselekményekben részt vett. Bár a gyilkosságokat társai, Uwe Mundlos és Uwe Böhnhardt követték el, a háttérben a nő is kulcsszerepet játszott. Zschäpe kezelte a szervezet pénzügyeit, és figyelt a tagok alibijére is, állítja az ügyészség.

Ha a bíróság bűnösnek találja, a nő akár életfogytiglant is kaphat. A per már négy éve húzódik, 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport