Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Házkutatás ürügyével 60 tüntetőt letartóztattak Venezuelában

2017.07.25. 19:21

A venezuelai hatóságok kedden házkutatást tartottak és mintegy 60 embert őrizetbe vettek a fővárosban, Caracasban, ahol napok óta újra rendszeresek az összecsapások a rendőrség és a tüntetők közt, írta az MTI.

Tomás Guanipa ellenzéki képviselő keddi Twitter-posztja szerint a rendőrök házkutatást tartottak, végül 

mintegy hatvan embert vettek őrizetbe és vittek el "fehér, rendszám nélküli teherautókon".

Az eseményeket a helyiek is felvették. A Twitteren megosztott fényképek tanúsága szerint a venezuelai Hírszerző Szolgálat (Sebin) ügynökei és a csendőrség tagjai hajtották végre az akciót.

A tömeges őrizetbe vételt a venezuelai ellenzék több tagja is elítélte. Henrique Capriles ellenzéki vezető egyenesen azt írta: "A madurista pestis "ajándéka" a caricuaói lakosok számára Caracas 450 éve során! Házkutatások, elnyomás, az emberi jogok megsértése!".

Eközben az emberek országszerte tömegével készülnek fel hétfő óta a szerdától kezdődő újabb, ezúttal 48 órás általános sztrájkra, amelyet a Demokratikus Unió Asztala (MUD) ellenzéki pártszövetség hirdetett meg múlt vasárnap. A MUD korábbi közleménye szerint a tiltakozás célja nyomást gyakorolni Nicolás Maduro elnökre és megakadályozni az elnök által július 30-ra tervezett alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztását, amellyel az ellenzék szerint Maduro "saját hatalmát akarja megerősíteni" és "diktatúrát" akar kiépíteni.

A július közepén tartott nem hivatalos - de az ellenzék által kötelezőnek tekintett - népszavazáson a több mint hétmillió résztvevő 98 százaléka elutasította az államfő kezdeményezését az alkotmányozó nemzetgyűlés összehívására. Maduro szerint azonban a voksolás csupán az ellenzék "belső referendumának" tekinthető, s hétfőn az államfő közölte: sem a "csaló" ellenzékiek, sem pedig a külföldi tiltakozások nem érdeklik, az alkotmányozó nemzetgyűlési választásokat megtartják.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?