Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Duda jelentős nyomás alá került a vétó után

2017.07.26. 14:37

Jelentős politikai nyomás alá került Andrzej Duda lengyel államfő, miután hétfőn bejelentette, hogy vétót emel a lengyel igazságszolgáltatás átalakítására irányuló három törvényjavaslat közül kettő ellen - írja az MTI a Newsweek lengyel nyelvű kiadása alapján. A szenátus elnöke hazugságnak nevezte ezt. 

A lap azt írja, hogy Beata Szydlo kormányfő, valamint az alsó- és a felsőház elnöke is felkereste Dudát, és megpróbálták rávenni, hogy mégis írja alá az országos igazságszolgáltatási tanács és a legfelsőbb bíróság átalakításáról szóló, a parlament által már elfogadott törvényt. "Jarek egy órát ad neked, hogy megmásítsd a döntésedet" - közölte a lap szerint az államfővel Marek Kuchcinski, a szejm elnöke a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártot, valamint az országot is ténylegesen irányító Jaroslav Kaczynskire utalva.

Duda ekkor még visszavonhatta volna vétóját, mert hivatalosan még nem küldte vissza a törvényhozásnak a vitatott törvényjavaslatokat, de ez jelentős arcvesztést jelentett volna számára.

Az Európai Bizottság által is támadott törvényjavaslatok bírálóik szerint aláásnák az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Stanislaw Karczewski, a szenátus elnöke szerdán sajtótájékoztatót tartott a, és a hétfői találkozóról is kérdezték. Karczewski leszögezte: nem jogosult arra, hogy a beszélgetés részleteiről beszámoljon. "Teljesen biztos azonban, hogy senki közülünk nem beszélt ultimátumról, sem semmiféle feltételekről" - mondta. A megbeszélés szerinte nagyon jó és tárgyilagos volt, a politikai helyzetre, a lehetséges jövőbeli forgatókönyvekre vonatkozott.

A Newsweek lengyel kiadása rendszeresen bírálja a kormányt. Tomasz Lis főszerkesztő rendszeresen részt vesz a kormányellenes tüntetéseken.

A lengyel ellenzék és az Európai Unió által is élesen bírált indítványokat korábban a törvényhozás alsóháza, a szejm is elfogadta. Brüsszel szerint a törvények alááshatják a bírói függetlenséget, ezért annak elfogadása esetén kötelezettségszegési eljárás indulhatLengyelország ellen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?